Home Gospodarstvo U Federaciji će se oporezivati svi lutrijski dobici u visini od 10...

U Federaciji će se oporezivati svi lutrijski dobici u visini od 10 maraka i više

SHARE

Prihod od obustavljenog i plaćenog poreza od igara na sreću ubuduće će biti usmjeravan u proračun općina odnosno gradova gdje se nalaze uplatna mjesta (poslovnice) u kojima je dobitak ostvaren, s iznimkom poreza naplaćenog od dobitaka ostvarenih u internetskim i SMS igrama, koji je prihod proračuna FBiH, piše Večernji list BiH.

Uplatna mjesta

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH utvrđen je i Parlamentu FBiH upućen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Definiran je drugačiji način obračuna i plaćanja mjesečnih naknada za priređivanje igara klađenja zasnovanih na snimljenim i računalno generiranim događajima (tzv. RNG igre), tako da je, umjesto dosadašnje paušalne naknade od 300 KM mjesečno po uplatnom mjestu, propisana osnovica za obračun naknada koja predstavlja neto rezultat igre po načelu da je osnovica jednaka uplati umanjenoj za isplate igračima, pri čemu je predložena visina stope u iznosu 20 posto od osnovice. Za sve priređivače igara na sreću propisana su pravila i obveze u vezi s primjenom načela društveno odgovornog priređivanja igara na sreću, a propisano je oporezivanje dobitaka ostvarenih u klasičnim (lutrijskim) igrama na sreću u visini 10 KM i više, uz primjenu progresivnih stopa od 10, 15, 20 i 30 posto, ovisno o visini dobitka. Iste progresivne stope primjenjuju se i za oporezivanje svih dobitaka u kladioničkim igrama na sreću, bez obzira na visinu dobitka.

Uređeno je i pitanje obustave i plaćanja poreza na dobitke ostvarene u nagradnim igrama, pri čemu je predviđeno da iznos neoporezive osnovice bude deseterostruko smanjen (s dosadašnjih 1000 KM na 100 KM). Povećana je stopa propisane mjesečne naknade koju su dužni plaćati priređivači igara na sreću u kasinima i automat-klubovima s dosadašnjih pet na 15 posto od osnovice koju predstavlja zbroj obračuna svih automata i stolova po načelu da je osnovica jednaka ukupnoj uplati umanjenoj za ukupnu isplatu. S tim u vezi bitno je napomenuti da je u tekstu nacrta zakona, razmatranom prije javne rasprave, za igre na sreću na automatima bila predložena stopa od 25 posto od osnovice.

Livno grad

Međutim, tijekom javne rasprave, predlagač Zakona je zauzeo stajalište da u određenoj mjeri mogu biti prihvaćeni prijedlozi priređivača igara kojima se zahtijevaju spomenute stope.

Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge triju zakona kojima je utvrđeno da Goražde, Cazin i Livno dobivaju status gradova. Zakonima su određeni teritoriji, propisana svojstva, tijela, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremenih statutarnih odluka i statuta, raspisivanje izbora i druga bitna pitanja.

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica usvojen je 22,600.000 konvertibilnih maraka vrijedan plan povratka, gradnje i održivog razvoja za 2017. godinu.

Marija Medić Bošnjak | VL