Home Društvo Hrvatska – zemlja za trovanje: Studentima jaja iz Poljske, stara najmanje 15...

Hrvatska – zemlja za trovanje: Studentima jaja iz Poljske, stara najmanje 15 dana!

SHARE

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušićpočetkom ovog tjedna u Splitu je, u okviru kampanje “Zdrav doručak s hrvatskih farmi”, još jednom stao u obranu interesa domaćih proizvođača. Kako bi im se omogućilo pravedno tržišno natjecanje s uvoznicima, jer su dosad u toj utakmici uglavnom gubili, donijet će se, kako je naglasio, zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Trgovce je, prema Tolušićevim riječima, nemoguće natjerati da otkupljuju i plasiraju više domaćih proizvoda na svojim policama, no novim propisima spriječit će se prodaja ispod proizvodne cijene koja je ubijala konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika.

Jasno je, naravno, da država ne može narediti trgovcima što će prodavati, no problem je što ne može ni javnim ustanovama ili to barem dosad nije činila. Doznali smo, naime, kako se Uprava Studentskog centra Zagreb i SC-a Varaždin, kojima gravitira preko 70.000 korisnika, u javnom natječaju za dvogodišnju nabavu jaja odlučila za uvozni proizvod.

Naime, prihvatili su ponudu tvrtke “Oregon” iz Viškova u Istri koja im je ponudila jaja s područja Europske unije, preciznije iz Poljske, i to po cijeni od 55 lipa po komadu, bez PDV-a. Zanimljivo je da je spomenuti natječaj zaključen koncem prosinca prošle godine, u jeku afere sa zaraženim jajima i mesom iz Poljske koje su naši poljoprivredni inspektori otkrili na policama trgovina.

‘Ništa nije sporno’

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a Mirko Bošnjak spomenutu je odluku donio, kako nam objašnjava u dopisu, na temelju “najbolje ocijenjene prvorangirane ponude”, drugim riječima, najniže cijene. U svakom slučaju, u sljedeće bi dvije godine menzama u okviru zagrebačkog i varaždinskog SC-a trebalo biti isporučeno ukupno 1.800.000 komada svježih konzumnih jaja A-klase, razreda M. Za toliku količinu jaja uvezenih iz Poljske Studentski centar će platiti 1.320.000,00 kuna.

– Točno je, mi smo dobili taj posao i već mjesec dana opskrbljujemo menze. Provjerite je li se ikome išta dogodilo nakon konzumacije… Ta jaja iz Poljske u Hrvatsku možemo dovesti u roku od 24 sata. Osim toga, tamo postoje na stotine, možda i tisuće tvornica jaja, a mi poslujemo s onima koje imaju zdravstveno ispravan i kvalitetan proizvod. Ne znam što je uopće sporno – kazao nam je u telefonskom razgovoru djelatnik istarske tvrtke “Oregon”.

Studentska populacija sasvim sigurno neće jesti onoliko svježa jaja koliko bi to bila domaća da se Uprava SC-a odlučila za hrvatski proizvod. Tvrdi nam to K.M. (točni podaci poznati redakciji), djelatnik tvrtke koja se, također, natjecala za posao opskrbe jajima.

– Nije sporno da dobavljač može prevesti jaja u roku od 24 sata, no pitanje je koliko dugo će u Poljskoj morati skupljati potrebnu količinu. Naime, ako hoćete napuniti šleper s 800 kartona ili otprilike 300.000 komada jaja, za to će vam trebati deset dana, ako ne i duže.

Upitna svježina

Dakle, ta prva “tura” jaja je, kad stigne u Hrvatsku, već stara gotovo 15 dana, a maksimalni rok trajnosti je 28 dana. Problem je i što se jaja nekad prepakiravaju kod nas i onda se tek od tog datuma pakiranja počinje računati trajnost.

– Svježina domaćih jaja je neupitna jer ona iz tvornice do menze stižu u jedan dan – objašnjava nam predstavnik jednog jakog domaćeg proizvođača čija je ponuda bila za 15 posto skuplja od one koju je dao “Oregon”.

– I mi smo išli ispod proizvodne cijene, niže od 65 lipa, a kamoli ovaj dobavljač koji je izabran. U svakom slučaju, da smo dobili posao, odnosno da se SC odlučio za hrvatska jaja, platili bi možda još sto tisuća više, odnosno dodatnih 50.000 kuna godišnje – kaže naš sugovornik.

Najveći apsurd u cijeloj ovoj priči jest to da spomenuti natječaj vjerojatno ne bi bio okončan na isti način da je odluka donesena samo tri dana poslije. Naime, SC je o najboljoj ponudi odlučio 28. prosinca 2016. godine, a 1. siječnja 2017. godine je na snagu stupio Zakon o javnoj nabavi kojim država može sugerirati javnim ustanovama odabir domaćih proizvoda.

Nutritivna vrijednost

– U članku 284. tog zakona propisano je da javni naručitelji pri odabiru najpovoljnije ponude trebaju uzeti u obzir kriterije povezane s predmetom nabave poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i hrane koji omogućuju jače povezivanje poljoprivredno-prehrambenog i javnog sektora uz istovremeno osiguravanje svježine proizvoda, smanjivanje troškova transporta i distribucije, veće iskorištavanje nutritivnih vrijednosti proizvoda, ali i smanjenje negativnih učinaka transporta na okoliš. Na ovaj način, od 1. siječnja ove godine, sve škole, vrtići, bolnice, vojarne, studentski centri, starački domovi i druge ustanove mogu nabaviti hranu koja od polja do stola putuje najviše 48 sati. Time će potrošači dobiti kvalitetniju i svježiju, odnosno nutritivno bogatiju hranu, a domaći proizvođači imat će unaprijed osiguran plasman svojih proizvoda. Omogućavanjem javne nabave ovih proizvoda, karakterističnih za kraj u kojem se nalazi objekt naručitelja s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, kroz kratke lance opskrbe s manjim brojem posrednika, ostvaruje se dugoročna ekonomska korist povećanjem konkurentnosti domaće proizvodnje – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Redovite kontrole

Budući da će svi zagrebački i varaždinski studenti iduće dvije godine konzumirati jaja iz Poljske, a lani se (u jeku inspekcijskih pohoda) govorilo o tome da se roba uvezena iz te države nedovoljno kontrolira, zanimalo nas je kakva je sada situacija po tom pitanju. Na koji način se kontrolira zdravstvena sigurnost tih jaja, ponajprije svježina, i kako možemo biti sigurna da u Hrvatsku ne stižu jaja “stara” preko 30 dana, pitali smo odgovorne u Ministarstvu poljoprivrede.

– Veterinarska inspekcija će i nadalje obavljati kontrole u objektima u poslovanju s hranom pod svojom nadležnošću, u skladu s godišnjim planom službenih kontrola koji se temelji na procjeni rizika. Konkretno, tvrtka “Oregon”, koja je sklopila ugovor sa SC-om kao dobavljač konzumnih jaja, ima odobreni objekt za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature, prepakiravanje hrane životinjskog podrijetla i veleprodaju, odobrenog broja “3376“, na lokaciji u Viškovu, koji se nalazi pod nadležnošću Uprave za veterinarstvo. Veterinarska inspekcija će i dalje redovito provoditi kontrole predmetnog subjekta/objekta. U samom Studentskom centru za službene kontrole hrane nadležna je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je u Planu službenih kontrola za 2017.godinu predvidjela i kontrolu jaja – poručuju iz Ministarstva.

Pobuna zbog mađarske vode

Jedan uvozni proizvod koji se prodavao u menzama 2014. godine bio je razlog za pravu pobunu zagrebačkih studenata. Naime, prosvjedovali su što im je u Studentskom centru na raspolaganju samo mađarska flaširana voda koja je, navodno, bila bljutava okusa. Iz zagrebačkog SC-a su tom prigodom tvrdili kako su se za mađarsku vodu odlučili zbog najpovoljnije cijene, jednako kao i sad u slučaju jaja.

Država zakasnila tri dana

Natječaj je zaključen u jeku afere sa zaraženim jajima i mesom iz Poljske, a okončan je svega tri dana prije negoli je na snagu stupio zakon kojim država može sugerirati javnim ustanovama odabir domaćih proizvoda, koja od polja do stola putuju 48 sati

Brojke

1,8
milijuna jaja uvest će iz Poljske za menze u Zagrebu i Varaždinu u sljedeće dvije godine

1,32
milijuna kuna platit će to Studentski centar

70.000
studenata hrani se u tim nezama

100.000
kuna više stajala bi hrvatska jaja