Home Gospodarstvo Nestašica jaja u BiH, cijene pakiranja i do 10 KM

Nestašica jaja u BiH, cijene pakiranja i do 10 KM

SHARE

Skoro poskupljenje, ptičja gripa ili nestašica, ma što bio razlog, ali u trgovinama diljem BiH sve je teže pronaći jaja. Kako piše vitez.info, posebno je alarmantna situacija u Zenici gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i pronaći pakiranja od šest ili deset komada, piše Večernji list BiH.

One koji ih i nađu dočeka šok u obliku cijene koja se kreće i do deset maraka. Kako navode, prije samo nekoliko tjedana cijena pakiranja od 30 jaja bila je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM. Na sarajevskim tržnicama pakiranje od 30 komada moglo se kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutačna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset maraka. Pakiranje od 30 jaja klase A u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, a klase M 7,20 KM. Objašnjenja prodavača bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili kako slabo ide prodaja pakiranja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih pakiranja, drugi tvrde da je razlog nestašice pojava ptičje gripe. Kako je kazala djelatnica u jednoj zeničkoj trgovini, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti.

Peradari u Bosni i Hercegovini tvrde kako su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Europske unije.