Home Društvo Čapljina dobiva status Grada

Čapljina dobiva status Grada

SHARE

Pred vijećnicima Općinskoga vijeća Čapljina na sljedećoj sjednici, koja je zakazana za 3. ožujak, naći će se Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom, doznaje Bljesak.info.

Kako je rečeno, ovom Odlukom pokreće se postupak za donošenje zakona Federacije Bosne i Hercegovine kojim će se Općina Čapljina proglasiti gradom.

”Grad Čapljina definirao bi se kao jedinica lokalne samouprave koja je od posebnoga povijesnoga i kulturnoga značaja. Grad Čapljina bio bi pravni sljednik Općine Čapljina i u cijelosti nastavio pravni kontinuitet i preuzeo prava i obveze Općine Čapljina sukladno Ustavu i zakonima”, pojašnjeno je za Bljesak.info iz Općine Čapljina.

Zahtjev prema višim razinama vlasti

Dalje se doznaje da će se stupanjem na snagu odgovarajućega zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se Općina Čapljina proglasiti gradom, uskladiti svi pravni akti Općine Čapljina s istim.

Odlukom će se zadužiti općinski načelnik da ovu odluku sa potrebnom dokumentacijom dostavi Vladi i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi donošenja odgovarajućega zakona.

”Ministarstvo pravde Federacije BiH provodi normativne aktivnosti u vezi proglašenja nekih Općina u status Grada. Donošenje Odluke Općinskoga vijeća o pokretanju postupka za proglašenje Gradom predstavlja prvi korak u proceduri uspostave Grada Čapljine. Smisao Odluke jasno je izražena volja i stav Vijeća da se Općina proglasi Gradom, a time i temelj Vladi i Parlamentu FBiH za daljnje postupanje. Promjena statusa Općine u status Grada kao jedinicu lokalne samouprave, znači ojačati njezin društveni, politički i gospodarski utjecaj”, istaknuto je iz Općinskoga vijeća Čapljina.

Inače, Člankom 5. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, definirano je kako je grad jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva.

Grad se, osim Ustavom, uspostavlja federalnim zakonom, temeljem sporazuma o udruživanju dviju ili više Općina, odnosno Odluke Općinskoga vijeća Općine koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika. Uz to, gradom se može proglasiti općina od posebnoga povijesnog i kulturnoga značaja.

Prirodna, kulturna i povijesna dobra

Iz Općine Čapljina smatraju kako je Čapljina urbanistička ljepotica na četiri rijeke, gdje se južno od središta grada Neretva sastaje s pritokama Bregavom i Krupom s lijeve strane te Trebižatom s desne strane.

”Uz mnogobrojne prirodne ljepote i zemljopisni položaj, Općina Čapljina može se pohvaliti s devet nacionalnih spomenika – Utvrđena kasnoantička vila Mogorjelo, Stari grad u Gabeli, Rimska vila u Višićima, Stari grad Počitelj, Most u Klepcima, Crkva preobraženja Hristovog u Klepcima, Pašića kula sa dvorima u Bivoljem Brdu, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Gabeli, Rt kula, Kulina u Dračevu. Zbog svega navedenoga, mnogi s razlogom svrstavaju Općinu Čapljina među najznačajnija povijesna središta u BiH i regiji”, ističu za Bljesak.info iz Općine Čapljina.

Uz to, pored navedenih nacionalnih spomenika, na privremenoj listi nacionalnih spomenika od strane Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika još su crkva sv. Franje Asiškoga u samom središtu grada, crkva sv. Stjepana u Gabeli i Park prirode Hutovo Blato.

www.jabuka.tv