Home Društvo Hrvati u Njemačkoj žrtve prevaranata; Daju stotine eura za nepostojeće stanove

Hrvati u Njemačkoj žrtve prevaranata; Daju stotine eura za nepostojeće stanove

SHARE

TRAŽITE STAN U NJEMAČKOJ? ‘Izgledaš kao jako dobra osoba pa ne bi trebalo biti problema’, stoji na početku e-maila koji stiže kao odgovor na upit za jeftin stan u Njemačkoj. Prejeftin – jer riječ je o prijevari.

Mnogi hrvatski državljani, koji odu živjeti u Njemačku, muku muče s pronalaskom mjesta za život. Zbog velike potražnje, osobito u većim gradovima, cijene stanovanja su često visoke pa se traži svaka prilika da se za normalan novac pronađe dobar stan. Osim toga, najmodavci ne žele primiti svakog u svoj stan – njihovi uvjeti su često dosta strogi za hrvatske pojmove.

Prevaranti su, kao i svugdje gdje se okreće mnogo novca, i ovdje pronašli svoju nišu. Jedan od načina na koji se vara ljude je da se od njih unaprijed traži uplata, nakon čega se tražitelj stana, navodno, nalazi s agentom jedne poznate agencije za nekretnine, koji mu pokazuje stan.

Navodni najmodavac na engleskom jeziku od tražitelja stana traži sve njegove podatke – ime i prezime, adresu, grad, broj mobitela, broj putovnice ili osobne iskaznice, datum rođenja… Nakon toga tražitelj stana na adresu navodno dobiva obavijest od tvrtke za nekretnine u kojoj ga se obavještava da im je najmodavac poslao ključeve i da moraju platiti prvu ratu stanarine i kauciju. A stan još nisu ni vidjeli.

Tražitelju stana se pojašnjava da novac mora uplatiti u roku 24 sata otkako su dobili obavijest jer će navodni agent pokazati stan u roku 48 sati. Taj navodni agent trebao bi tražitelju stana pokazati stan i, ako je zadovoljan, s njime potpisati ugovor u najmodavčevo ime. A ako tražitelj nije zadovoljan, vratit će mu novac na licu mjesta. U prijevodu, nosit će sa sobom par stotina eura kako bi ih vratio tražitelju stana ako ovaj ne bude zadovoljan.

Zvuči sumnjivo?

Naravno, jer nema logike – zašto bi plaćali prvu stanarinu prije nego ste se uopće odlučili za stan? Osim toga, vjerojatnost da će vam netko u Njemačkoj stan iznajmiti preko interneta, bez da zadovoljavate ikakve preduvjete, nije baš velika.

Dakle, pamet u glavu i ništa ne plaćajte unaprijed.

croexpress.eu