Home Društvo Nitko nije odgovarao za logor Muzej u Jablanici

Nitko nije odgovarao za logor Muzej u Jablanici

SHARE

Hrvatski logoraši jučer su u Jablanici obilježili godišnjicu zatvaranja ovoga logora tzv. Armije BiH. U njemu je bio zatočen 891 Hrvat, a zatočenici su na tom mjestu premlaćivani, silovani i ubijani. Nitko za ovaj zločin još uvijek nije odgovarao. “Nažalost, i dvadeset i tri godine nakon raspuštanja logora, Tužiteljstvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu protiv odgovorih osoba za formiranje logora Muzej ‘Bitka za ranjenike’ Jablanica.

Također, sve ovo vrijeme najviši dužnosnici bošnjačke vlasti niječu postojanje logora za Hrvate i uporno ih nazivaju sabirnim centrima, a, nažalost, to smo čuli i od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH”, rekao je za Bljesak.info Karlo Marić, jedan od zatočenika jablaničkog logora. Marić je rekao kako ga je u tom logoru pretukao Mirsad Tahirović zvani Deba te je za vrijeme zatočeništva svjedočio raznim grozotama. “Dana 10. svibnja 1993. godina, kad je napadnuta Grabovica, ja sam zarobljen i pretučen. Bio sam u bolnici, a kad sam prizdravio, odveden sam u logor gdje sam bio do 1. ožujka 1994. godine”, rekao je Marić. Kaže kako je na tom području u vrijeme rata počinjen egzodus Hrvata. Rekao je kako je logor osnovalo ratno Predsjedništvo općine Jablanica 15. travnja 1993. kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima uhićenja. Marić kaže kako su najprije uhićeni vojnici koji su osiguravali prostorije HVO-a, pa onda svi ostali. “Nakon toga, točnije 10. svibnja 1993., poslije napada Armije BiH na hrvatsko selo Grabovica u logor su dovedeni zarobljeni pripadnici HVO-a.

Također, napadom Armije BiH na selo Doljani 28. srpnja 1993. prisilno je protupravno u logor dovedeno više od 150 civila iz tog sela. U toj skupini dovedena je i najmlađa osoba u logor – dijete od 28 dana te više od 60 djece mlađe od 14 godina i veći broj starijih osoba”, rekao je Marić i dodao da su “u logoru na najgrublji način kršene ženevske konvencije odvođenjem logoraša na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, zatim vršena namjerna ubojstva logoraša, njihovo premlaćivanje, silovanje i drugi nečovječni postupci prema njima”. Nihad Bojadžić, zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” tzv. Armije BiH, zbog premlaćivanja logoraša u Muzeju Jablanica, nepravomoćno je osuđen na jednu godinu zatvora. I to dovoljno govori kako bh. pravosuđe gleda na logoru Muzej.

Marko Karačić | VL