Home Gospodarstvo POSUŠJE Obilje robe i prodavača na tržnici, a kupaca nikad manje

POSUŠJE Obilje robe i prodavača na tržnici, a kupaca nikad manje

SHARE

Malo hladno – malo kišno na posuškoj gradskoj tržnici na kojoj je utorak tržišni dan za posuški kraj. Pristižu prodavači sa svih strana, ponajviše iz Dalmacije i Bosne. I ovoga su utorka prodavači i brojna roba bili u prvom planu, a kupaca je bilo slabo.

Posušani su, kao i mnogi drugi, krenuli za poslom i zaradom daleko u svijet, ponajviše u Njemačku, trbuhom za kruhom.

Stoga je malo onih koji kupuju, rekao nam je Ivica iz Rastovače. Tu smo zatekli i mlinara Jozu Tomića iz sjevernog kraja Vrpolja. S prijateljima i susjedima je prošetao tržnicom. Kratko je kazao kako će na kavu, a potom razgledati i možda ponešto kupiti. Dvije Posušanke tek su kupile zelje za ručak jer je po tri marke, a bijeli luk je od osam do 10 maraka.

Kupci kažu da je skup, a prodavači domeću kako se radi o zdravom domaćem bijelom luku, koji je uspio opstati na vremenskim nepogodama koje nisu išle na ruku poljodjelcima te je uzgojenoga povrća bilo manje nego što je planirano.

Obilje je zimske odjeće iako je proljeće na pragu.

No, malo tko kupuje i tek se ponetko zanima za cijene. Trgovac iz Bosne se možda i našalio: – Prodao sam tek jedan zavijač pa ne mogu ni rakiju popiti, kazao je. Nekoliko je se umirovljenika tek prošetalo tržnicom. Rekoše kako je jedino dobro što je ovaj mjesec kraći pa će tako i mirovine koji dan ranije stići.

Alojz iz posuškoga Čitluka zanimao se za ribu koja je od sedam do 15 KM. No, prije kupnje pogledao je koliko novca ima u svom novčaniku. Bilo je i zgoda i šala, pa i posuške gange, ali i mnogo praznih prolaza pored štandova i tek malo kupnje robe “koja život znači”.

Pero Crnogorac | VL