Home Gospodarstvo Povećanje registracije za automobile u Federaciji BiH nezakonito!

Povećanje registracije za automobile u Federaciji BiH nezakonito!

SHARE

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH je nezakonito, u suprotnosti je s državnim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, pa se očekuje da cijena registracije vozila u Federaciji BiH bude snižena, saznaje Patria.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka godine za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, s dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od vrste motora vozila. EKO test se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, bez kojeg nije moguće registrirati vozilo.

Eksperti za promet objašnjavaju za Patriju da je redoviti tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Prema tome, Pravilnik koji je donesen sada je nezakonit.

Pravilnik po kojem je povećana registracija vozila u Federaciji na snazi je već dva mjeseca. U nastavku ovog pravilnika navodi se i to da EKO test ne utječe na prolaznost vozila. Pojednostavljeno, sa tenhičkog pregleda ne mogu vratiti vozilo ukoliko ne zadovoljava EKO test, ali svejedno vlasnik vozila mora platiti punu cijenu za ovaj test.

Na području Federacije BiH godišnje se registrira oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 milijuna KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017.

NAP.ba