Home Kultura VIDEO: “Na mliječnom putu”: Kusturica snimio najpoetičniji film o Hercegovini

VIDEO: “Na mliječnom putu”: Kusturica snimio najpoetičniji film o Hercegovini

SHARE

Hercegovačka premijera filma “Na mliječnom putu” ostavila je bez daha publiku ovoga kraja na dvjema premijerama, u Trebinju i Bileći, gdje su za obje projekcije karte doslovno razgrabljene.

Impresija je jedinstvena – Emir Kusturica napravio je najpoetičniji film o Hercegovini, u kojoj se, kao u filmu, prepliću zmije, kamen, sunce, voda, krv i znoj, kazali su Hercegovci.

Sam Kusturica uoči trebinjske premijere izjavio je da je film temeljio na ljepoti prizora i onoga što se u najboljem smislu te riječi podudara s idejom zapleta filma građena na trima istinitim pričama, pišu Nezavisne novine.

“Ja sam vrlo sretan da smo snimili sve što u Hercegovini postoji, a da je bilo na dohvat ruke, pa smo, na sreću toga filma, imali pozadinu ispred koje se događala velika ljudska drama, koja nije vezana samo za iskustva naših ratovanja, kojih je bilo mnogo, nego je sve sublimirano u jednu univerzalnu ljudsku, dramsku priču vezanu za sve ratove ovoga svijeta”, rekao je redatelj. Kazao je da je naročito sretan što je film vezan za renesansu kina, ne samo u novootvorenoj kino-sali u Trebinju i Republici Srpskoj, već i u Srbiji.

Bellucci zadovoljna

Glavna srpska glumica, pored svjetske dive Monice Bellucci, Sloboda Mićalović, ponovila je i ovoga puta zadovoljstvo zbog rada sa slavnim redateljem i izrazila nadu da će i publika uživati u filmu onoliko koliko je filmska ekipa uživala stvarajući ga u miru, jer su Trebinjci, kako kaže, bili divni domaćini.

“Ono što je jako zanimljivo je da ćete vidjeti dvije žene koje oko jednoga muškarca pokušavaju pronaći svoju sreću, što je zanimljivo, a ujedno i potresno”, kazala je Mićalović prije projekcije.

Iako Kusturica tvrdi da Aleksandar Sarić nije glumac ‘naturščik’, već je toliko darovit i prirodni talent, poput legende srpskoga glumišta Pavla Vujisića, tako da lako svladava sve glumačke prepreke, ovaj talentirani Trebinjac kaže da mu je čast bila sudjelovati u ovakvom projektu s prvim imenima srpskoga i svjetskoga glumišta, ali da se ne bi ponovno bavio ovim poslom, osim da mu poziv ponovno uputi Emir Kusturica.

“Iskreno da vam kažem, nije lako raditi s profesorom Kusturicom, ali samo u onom pozitivnom smislu, jer traži dosta, izvlači maksimum na sceni, pa zato s njim i rade najbolji glumci naše scene”, kazao je Sarić.

Otvorena izložba

Uoči prikazivanja trebinjske premijere “Na mliječnom putu”, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović otvorio je izložbu na kojoj se našlo oko 600 fotografija.

Sve fotografije nastale su na snimanju filma, a snimili su ih češki fotograf Peter Našić i Trebinjac Đorđe Bjelaković.