Home Auto Ovo su zlatni savjeti za lakšu prodaju automobila

Ovo su zlatni savjeti za lakšu prodaju automobila

SHARE

Donosimo nekoliko savjeta o tome kako najbrže i najlakše prodati rabljeni automobil, bez obzira radite li to preko oglasnika ili trgovaca rabljenim automobilima

Rabljeni automobili sve su popularniji zbog rasta cijena novih i činjenice da je tržište novih vozila, posebno što se tiče privatnih kupaca, zadnjih godina manje nego tržište onih polovnih. Manje se ljudi odlučuje na novi automobil zbog tržišta koje je puno rabljenih povoljne cijene. Stoga kako najlakše prodati svoj rabljeni automobil?

Najlakši način je taj da otiđete u salon automobila koji se bavi prodajom rabljenih (ili novih automobila ako kupujete novo vozilo) i ponudite svoje vozilo. Ako vam se žuri, to je optimalan način.

Oni će vam ponuditi cijenu i omogućiti brzu isplatu, no ona će u pravilu biti 20 i više posto niža od one koju možete dobiti na tržištu, odnosno preko oglasnika ili na sajmu rabljenih auta. Ako u salonu kupujete drugi automobil, u nešto ste povoljnijem položaju jer ste i kupac i prodavatelj pa možda dobijete nešto više novca nego da samo prodajete automobil, no ne značajno. Jednostavno, trgovac na svakom automobilu mora zaraditi i zato će vam dati nižu cijenu nego kad prodajete preko oglasnika, što je povoljnija metoda za vas.

Prvo je važno da se odlučite za najnižu moguću cijenu, onu ispod koje niste spremni prodati, iako je na ovakvom tržištu bolje uzeti novac nego unedogled čekati kupca, naročito ako ste precijenili vrijednost svog automobila. Kako procijeniti vrijednost? Konzultirajte se s nekim tko se razumije u to i kome vjerujete te sami pogledajte koliko se kreću cijene automobila iste marke i modela. Cijenu u oglasima postavite tako da bude nešto viša od željene, a cjenkanje je normalno i, štoviše, poželjno. Svatko će vam probati malo spustiti cijenu.

Potom odvojite malo vremena, operite automobil detaljno izvana i iznutra te se riješite svih svojih sitnica. Dakle maknite sve što nije dio automobila (CD-e, kutije žvakaćih guma, karte, novine, vrećice i ostale stvari) za potrebe fotografiranja. Na oglasima je ljepše vidjeti čist i uredan automobil. Fotografirajte ga na parkiralištu ili negdje gdje je pozadina jednolična, tako da se istakne on, a ne okruženje.

Napišite jasan i kratak oglas te istaknite sve pozitivne strane svog vozila. Prilikom razgovora s kupcima iskreno odgovorite na pitanja ako vas kupci pitaju o dijelovima automobila kojima je potrebna ekstra pažnja ili češća zamjena. Posebno ako je riječ o automobilu za koji je poznato da ima neku manu, poput slabijih kočnica ili žarulja na farovima koje često pregore ili pak ‘mekanih’ komponenata ovjesa koje treba češće mijenjati.

Istaknite, ako ste nešto nedavno promijenili, koliko je to koštalo kako bi kupac znao da je to novo. Uz malo sreće i strpljenja, naći ćete kupca i dogovoriti se oko uvjeta prodaje.

(izvor: tportal.hr)