Home Gospodarstvo 20. MOSTARSKI SAJAM Hercegovačka vina – žilavka i blatina visoke su kakvoće

20. MOSTARSKI SAJAM Hercegovačka vina – žilavka i blatina visoke su kakvoće

SHARE

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 20. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru. Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od četrnaest vrsnih enologa iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine.

Ove godine ocjenjivano je 90 uzoraka crnih i bijelih vina (uglavnom berba 2015. i 2016. godište) pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i najvećim dijelom iz Republike Hrvatske.

OIV metoda – 100 bodova

Ocjenjivanje vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma još jednom je pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena praktički u cijelom svijetu.

“Dugi niz godina sam s pravom bio poprilično kritičan prema domaćim vinarima pa sam bio sebi dosadan. Sad se bojim da ću postati dosadan na drugi način jer doista nemam nikakav razlog biti kritičan. Sorte vina koje posljednjih godina dolaze na sajam, a tu spadaju žilavka i blatina, definitivno su visoke kakvoće i u tehničkom i tehnološkom smislu. No, to vinarima ne daje pravo uljuljkati se i uspavati. Dakle, znanost, tehnologija i suvremene metode razvijaju se i napreduju, treba ih pratiti, pa ćemo biti još zadovoljniji” – poručio je prof. dr. Kozina, profesor vinarstva i vinogradarstva zagrebačkog Sveučilišta.

Glavna enologinja iz vinarije Skovin u Makedoniji Venera Gelebeševa Krstić kaže da dosta čimbenika utječe na kvalitetu vina.

– U prvome redu vino dobrim čini sirovina odnosno grožđe, od toga sve počinje. Potom slijedi tehnologija i umješnost tehnologa” – kazala je Gelebeševa Krstić.

Najvažnije je grožđe

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva – iznad 90 bodova od 100 mogućih – dobivaju veliko zlatno odličje. Uzorci koji dobiju 80 do 89 bodova dobivaju zlatno odličje, dok vina koja dobiju ocjenu nižu od 75 bodova dobivaju plaketu za sudjelovanje i sasvim normalno sudjeluju na tržištu vina, a takvih je vina jako puno.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja i nagrade najboljim vinarima biti uručeni u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma, u srijedu 5. travnja.

Jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva održava se od 4. do 8. travnja 2017. godine.