Home Kultura ČITLUK: Aktivnosti Udruge ‘Fra Didak Buntić’

ČITLUK: Aktivnosti Udruge ‘Fra Didak Buntić’

SHARE

Kako smo doznali od profesora Pere Petrušića, tajnika čitlučke Humanitarne udruge “Fra Didak Buntić”, danas s početkom u 18 sati u Župnom centru u Čerinu održat će se redovita godišnja skupština te Humanitarne udruge za općinu Čitluk, koja nosi ime po istaknutom broćanskom franjevcu, dobrotvoru, prosvjetitelju, graditelju, ocu sirotinje, hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću.

I ovom prigodom iz Udruge obavještavaju svoje članove, simpatizere i podupiratelje kako je u 18 sati predviđeno okupljanje i prikupljanje članarina od postojećih i učlanjivanje novih članova u Udrugu. Potom će se u 19 sati u župnoj crkvi u Čerinu slaviti sveta misa za sve članove i dobročinitelje te za sve pokojne članove Udruge, a nakon svete mise bit će podneseno godišnje izvješće o radu Udruge. Uz napomenu da su svi dobrodošli te da osobnu iskaznicu ponesu oni koji žele postati novim članovima, tajnik Udruge Pero Petrušić ističe kako čitlučka HU “Fra Didak Buntić”, čije je sjedište u Čerinu, već šestu godine pomaže teškim bolesnicima s cijelog područja Brotnja i šire, ustupajući im besplatno razna medicinska pomagala. Petrušić ističe kako se sve to ne bi moglo činiti bez dobrih i plemenitih ljudi koji materijalno potpomažu rad Udruge te dodaje kako je jedan od oblika pomoći i uplata godišnje članarine i pristupanje novih članova. Kažimo i to da je HU “Fra Didak Buntić” osnovana prije 6 godina, a temeljni ciljevi su joj skrbiti o bolesnima, siromašnima i ugroženima, pomagati djeci bez roditelja i djeci iz razorenih brakova, stipendirati najsiromašnije studente, brinuti se o nezbrinutim i nemoćnim staricama i starcima, organizirati kućnu i palijativnu njegu za teške bolesnike, uključivati mlade u sve te aktivnosti, potpomagati organizacije koje brinu o ovisnicima, ekološke udruge i pokrete itd. Udruga trenutačno ima oko 250 članova, a trebalo bi ih biti mnogo više.

– Zahvaljujući vama, dobrim ljudima, mnogi bolesnici osjetili su da mi postojimo jer smo im svojim djelovanjem olakšali boli. Budite i dalje s nama dio velike obitelji ljubavi i dobrotvorstva po primjeru fra Didaka Buntića, našeg velikog i slavnog uzora kojega pokušavamo pomalo nasljedovati u dobroti i brizi za siromašne, kaže predsjednik HU “Fra Dudak Buntić” fra Miljenko Mika Stojić.