Home Politika Zastupnici PSBiH po hitnom postupku razmatrali izmjene zakona o RTV sistemu

Zastupnici PSBiH po hitnom postupku razmatrali izmjene zakona o RTV sistemu

SHARE

Iako Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao suglasnost o zahtjevu zastupnika Socijaldemokratske stranke (SDP) Mirsada Mešića za razmatranje izmjena Zakona o Javnom radio televizijskom sistemu po hitnom postupku, zastupnici su na današnjoj sjednici odobrili tu proceduru.

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović upozorio je da se ovdje radi o ponovnoj izmjeni člana kojim se produžava naplata RTV takse na isti način kao i do sada putem telekom operatera do kraja godine.

Ovo se događa, tvrdi, po tko zna koji put, a Lovrinović smatra da bi trebalo sistemski pristupiti rješenju pitanja financiranja javnog RTV sistema i vidjeti kako stvari stoje gdje se troši novac, kakva je situacija sa zaposlenima jer su sve ovo kratkoročna rješenja.

Predlagač izmjena zakona SDP-ov poslanik Mirsad Mešić pozvao je Lovrinovića da sve dobronamjerne poteze stranaka iz opozicije ne naziva neumjesnim, jer oni žele u ovom slučaju pomoći uposlenicima javnog RTV sistema.

I Mešić je kazao da se ovdje radi o kratkoročnom rješenju, ali smatra da treba osigurati rad RTV sistemu i u međuvremenu raditi na pronalasku sistemskih rješenja da javni servis funkcionira.

O izmjenama i ovog zakona zastupnici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.