Home Politika Hrvati u BiH trebaju imati sve što drugi imaju – ni manje...

Hrvati u BiH trebaju imati sve što drugi imaju – ni manje ni više od toga

SHARE

Međunarodna konferencija “Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti”, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH prof. dr. Dragana Čovića, bit će održana u Neumu, u hotelu Grand 16. i 17. ožujka 2017. Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), Sveučilište u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja Mostar (IDPI).

Akademiče Peharu, bliži se početak održavanja međunarodne znanstvene konferencije. Kako teku pripreme?

– Pripreme su u cijelosti završene kako je planirano i formirana su tijela skupa, i to Organizacijski odbor, Recenzijski odbor i Znanstveni odbor. Prijavljeno je više od pedeset radova, a očekuje se oko 200 do 250 sudionika skupa. Svi radovi dostavljeni su u predviđenom roku.

Ne sjećam se kad je jedan znanstveni skup na ovoj razini o Hrvatima u BiH uopće održan, osim možda jednom prigodom davne ratne 1994. godine. Jesam li u pravu?

– Ovakav skup na sličnoj razini održan je 1994. godine u Neumu, a tema je bila “Hrvati u BiH – ciljevi i mogućnosti”. Međutim, ovaj skup će biti mnogo značajniji i konkretniji u svim oblastima koje će se tretirati u okviru tematskih oblasti. Treba naglasiti kako tu sudjeluju znanstvenici i druge osobe iz Zagreba i Splita, što mu daje međunarodni značaj. Naznačene tematske oblasti pokazuju da je to preozbiljan pristup u trenutku kada se odvijaju mnogi događaji u kojima Hrvati u BiH trebaju jasno izraziti svoj stav i ulogu kada su u pitanju ustavna problematika, neriješeni problemi Izbornog zakona i ostalo što je dovelo Hrvate u BiH u neravnopravan položaj.