Home Kultura Spektakularna izložba vrhunskih umjetnina u Galeriji Aluminij

Spektakularna izložba vrhunskih umjetnina u Galeriji Aluminij

SHARE

U povodu 20. obljetnice poslijeratne obnove rada u Aluminiju d.d. Mostar, u njegovoj će Galeriji Aluminij biti otvorena spektakularna izložba vrhunskih umjetnina iz tvorničkoga umjetničkog fundusa, nazvana 50 za 20.

Riječ je o reprezentativnomu postavu od ukupno 50 likovnih ostvarenja, pomno odabranih iz godinama stvarane zbirke. Svečano je otvorenje uglavljeno na sam Dan Aluminija, u srijedu, 15. ožujka, s neobičnom satnicom početka u 21 sat, priopćeno je iz Aluminija.

– Kasnovečernjim otvorenjem darujemo Hercegovinu svojevrsnom noći otvorenih muzeja i naša će Galerija tu večer svoja vrata držati otvorenima sve do 1 sat ujutro. Naš osnivač i vlasnik, Aluminij d.d. Mostar, kralježnicom je gospodarske snage Hercegovine, okosnicom njezina razvitka, i upravo dostojno svojoj veličini proslavit će svoj jubilarni rođendan ovom izložbom vrijednom osobite pozornosti. Neka od ovih umjetnina prvi put napuštaju tvornički krug i zato svesrdno pozivam sve naše sugrađane, kao i drage goste Mostara i Hercegovine, na ovu mostarsku gala-večer prijateljevanja s najvećima, kako na polju umjetnosti, tako i na polju gospodarstva – kazao je direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija  Darko Juka, ističući kako će postav otvorenim proglasiti direktor Aluminija Mario Gadžić osobno, dok će svečanost glazbeno dodatno uzvisiti nastup Gudačkoga kvarteta Simfonijskoga orkestra Mostar.

Aluminij javnost nesebično daruje djelima etabliranih likovnih stvaratelja najvećma hrvatskoga i bosanskohercegovačkog podneblja, a riječ je o platnima i skulpturama Nikole Reisera, Miroslava Šuteja, Fadila Vejzovića, Vasilija Josipa Jordana, Josipa Diminića, Karla Afana de Rivere, Vatroslava Kuliša, Nikole Njirića, Ivana Kožarića, Josipa Trostmanna i brojnih drugih.

Likovni kritičar Ivan Vukoja, autor prigodnoga osvrta koji je djelom impresivnoga izložbenog kataloga, zapisao je kako je pedeset ostvarenja odabrano mjerilom kvalitete samoga umjetničkog djela, ali i mjerilom značaja i etabliranosti autora u različnim sustavima i svjetovima umjetnosti.

– Izložena djela nastajala su od sredine 20. stoljeća, pa sve do danas, te pripadaju stilovima koji svoj uzor traže u (post)modernim umjetničkim pravcima. Upravo se u toj karakteristici mogu uvidjeti nastojanja Galerije Aluminij u njegovanju odnosa sa suvremenošću i senzibiliziranja kulturne javnosti i likovne publike za različne likovne vokabulare i izričaje – naglasio je Vukoja, dometnuvši kako je pečat koji je Galerija Aluminij ostavila, nakon šesnaest godina djelovanja, već sada neizbrisiv u društvenoj i u kulturnoj memoriji kako grada Mostara tako i cijele Hercegovine.

– Ugledom i značajem kojeg je izgradila, Galerija je postala ne samo važna i prepoznatljiva članica velike Aluminijeve obitelji, nego i dinamičan poligon za razvoj kulture i likovne umjetnosti, poligon na kojemu djeluju i stasaju brojni likovni umjetnici i na kojemu se odgaja i prosvjećuje mnogobrojnu likovnu publiku. Stoga nam ne preostaje drugo, nego s dubokim poštovanjem i zahvalnošću čestitati Aluminiju d.d. Mostar dvadesetu obljetnicu obnove rada i zahvaliti mu na svemu pozitivnomu što je učinio za društvo i zajednicu – piše Vukoja.

Izložba će postavljenom ostati sve do isteka tekućega mjeseca, a sukladno svojoj tradiciji Aluminij otvara svečanost svekolikoj javnosti, te je ulazak na cjelovečernje prijateljevanje u obadva galerijska salona potpuno slobodan, navodi se u priopćenju.