Home Društvo Akademik Jakov Pehar gost emisije “Politički kadar” na prvi.tv

Akademik Jakov Pehar gost emisije “Politički kadar” na prvi.tv

SHARE

Gost naše nove emisije “Politički kadar” bio je akademik Jakov Pehar. Pehar je jedan od osnivača Sveučilišta u Mostaru, ali i suosnivač Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Sa nepunih 90 godina, još uvijek energičan i radišan Pehar je u emisiji, između ostalog, govorio o znanstvenoj konferenciji koja će se održati u Neumu. Tema konferencije su Hrvati u BiH kao nositelj europskih vrijednosti, a Pehar i HAZU u BiH organizatori iste…

Malo je ljudi u BiH s takvim bogatim životopisom, kao što je to slučaj s profesorom Jakovom Peharom. Punih pola stoljeća aktivno je uključen u agronomiju, poljoprivredu, šumarstvo…i kao takav jedan je i od najvećih stručnjaka na ovom području. Iznimno je priznat u visokom obrazovanju,a na Agronomskom fakultetu je u više navrata bio i dekan.

Čitav život proveo je u visokom školstvu, jedan je od utemeljitelja mostarskih visokoškolskih institucija. Sudjelovao je u stvaranju prvo Univerziteta “Džemal Bijedić”, a kasnije 1992. godine i Sveučilišta, čiji je dugo vremena bio i prorektor. Pored toga, prije rata predavao je na Agronomskom fakultetu u Novom Sadu i Zagrebu.

Podrijetlom je Čapljinac, rođen 1928. u Strugama. U Mostar stiže 1939. godine, gdje završava Gimnaziju. Nakon toga odlazi u Sarajevo na Poljoprivredno-šumarski fakultet, na kojem diplomira 1954. godine. Vraća se u Mostar i počinje s radom na Agronomskom institutu Hepoka.

Zanimljivo je da je Jakov Pehar preživo Bleiburg i križni put, te je jedan od rijetkih živih svjedoka događaja na Bleiburgu 1945. godine.

Vezano za Čapljinu, treba naglasiti da je gosp. Pehar zaslužan za lijep izgled grada Čapljine.

autor: prvi.tv | caportal.in