Home Nekategorizirano Postoje razlike između Hrvata u BiH: Bosanski su šutljivi, a hercegovački…

Postoje razlike između Hrvata u BiH: Bosanski su šutljivi, a hercegovački…

SHARE

Osvrnuvši se na Dejtonski sporazum, kazao je da je zaustavio rat, ali da nije omogućio izgradnju države koja bi osigurala ravnopravnost svih građana BiH.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić kazao je da bi trebalo napraviti bolji balans za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer postoje razlike između hercegovačkih i bosanskih Hrvata. O tome će, kaže, i raspravljati na današnjoj konferenciji “Političko-pravni aspekti ustavnog položaja Hrvata u BiH”, koju je u Sarajevu organiziralo Hrvatsko narodno vijeće (HNO).

– Sva vlast je na jugu BiH, to nije korektno i pravedno. Na nepravdu se ne može šutjeti – rekao je Topić novinarima uoči konferencije, dodajući i to da se kod svih državnih i federalnih podjela sredstava bitno razlikuju donacije za Hercegovinu i Bosnu.

Predsjednik HKD “Napredak” ističe da su Hrvati u BiH neravnopravni “unutar sebe” te da bi trebalo nešto učiniti o tom pitanju.

– Bosanski Hrvati su šutljivi, a pošto vam nitko ništa neće dati, morate se boriti za svoja prava – poručio je.

Predsjednik HNO i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Marinko Pejić mišljenja je da položaj, ne samo Hrvata već i ostalih naroda u BiH, nije dobar.

Istaknuo je primjer Republike Srpske, rekavši kako su “oni koju su bili agresori i izvršili genocid u BiH dobili pola države i iz nje istjerali sve nesrbe”.

– Oni koji su protjerani ne mogu se vratiti na svoja ognjišta i pitanje je da li će se ikada vratiti, jer se u RS-u sve radi da se oni ne vrate – kazao je.

Napomenuo je da i u Federaciji BiH postoji sličan primjer, odnosno da manjinski narod u ovom entitetu ima manja prava od ostalih.

– Država BiH, takva kakva je, nije omogućila ravnopravnost svih građana, a samim tim i ravnopravnost njenih naroda – mišljenja je predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

Kazao je i to da su Hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te da žele riješiti pitanje Hrvata u BiH stvaranjem trećeg entiteta, koje, kako je rekao, sada nazivaju drugačije – posebna izborna jedinica.

– Hrvati na taj način ne bi bili jednakopravni, pogotovo Hrvati u Bosni, kojih još uvijek ima više nego u Hercegovini – smatra Pejić.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istaknuo da je današnja tema konferencije značajna jer ponovno otvara na novi način priču o federalizaciji BiH.

Komšić je podsjetio na nastanak ideje federalizacije BiH i napomenuo da je to ideja HNV-a iznesena 6. veljače 1994. godine, u vrijeme kada se u Ženevi dovršavali pregovori o podjeli BiH.

– Izvorna ideja federalizacije koju smo tada lansirali je federalizacija cijele BiH, s ciljem da se prekinu međunarodni pregovori o podjeli države te da se prekine rat u BiH – kazao je, uz napomenu da se radi o preuređenju BiH, a ne njenoj podjeli.

Međutim, podsjetio je da su Dejtonu pregovori vođeni u smjeru entitetskog uređenja BiH te da su to dva potpuno različita koncepta.

Zanimljivim Komšić smatra to da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) tada bila protiv ideje federalizacije, a da je sada podržavaju.

– Drago mi je što su se vratili na tu ideju, ali treba vidjeti o čemu se radi. Da li oni stvar vraćaju na mirovne ženevske pregovore o podjeli države, s unijom tri republike ili stvaranjem trećeg entiteta, ili se radi o federalizaciji cijele BiH – rekao je Komšić.

Dodao je da su danas pozvani da autentično tumače ideju federalizacije BiH, koja je u Washingtonskom sporazumu zamišljena kao federalizacija cijele BiH, prenosi Fena. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/postoje-razlike-izmedju-hrvata-u-bih-bosanski-su-sutljivi-a-hercegovacki/110417#sthash.ZB4yJEof.dpuf