Home Šport FOTO + AUDIO: Ljubuški kandidiran za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u ribolovu

FOTO + AUDIO: Ljubuški kandidiran za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u ribolovu

SHARE

Otvaranje ribolovne sezone na rijeci Trebižat predviđeno je za 2.travnja 2017. godine kada će biti organiziran zajednički svečani ručak, rečeno je sinoć na redovnoj sjednici Udruge športskih ribolovaca „Kravica“ Ljubuški.

Sjednica je održana u Gradskoj vijećnici Ljubuški, a okupilo se šire članstvo Udruge te je vodstvo iste prezentiralo ambiciozan plan rada za naredno razdoblje.

Grgo Petrović, dopredsjednik Udruge obznanio je kako su nedavno predali prijavu za Natječaj za domaćina/suorganizatora 16. Svjetskog prvenstva u lovu na predatora (grabljivice) sa obale varalicom (SPIN) te je dodao kako se, uz neskromno iščekivanje, nada da će Ljubuški postati domaćin ovog prestižnog ribarskog natjecanja.

Okupljenima je Petrović prikazao film o rijeci Trebižat koji je izrađen u sklopu prijave za natječaj, te je članstvu pojasnio kako će, ako dobiju, biti potrebno da se u organizaciju uključi i šire članstvo, da će se tražiti ribarski suci, a potom je prezentirao ostale uspjehe njihove Udruge u proteklom razdoblju.

Istaknuo je kako su oni, zasad jedini u Županiji Zapadno-hercegovačkoj, dobili koncesiju na čitav tok rijeke Trebižat od Klobuka (granica sa Tihaljinom) do općine Čapljina, što im otvara brojne mogućnosti, odnosno, kako je rekao, iz potpisanog Ugovora dobivaju određena prava, ali i obaveze.

Jedna od obaveza je formiranje ribočuvarske službe, te je rečeno kako će Udruga zaposliti jednog ribočuvara, koji će biti u radnom odnosu. Iz vodstva Udruge su naveli kako uz tog jednog zaposlenog ribočuvara, planiraju imati i nekoliko ribočuvara koji će obnašati istu dužnost na volonterskoj osnovi.

„Sva prava, ali i obaveze koje proizilaze iz Ugovora koji je potpisan sa Ministarstvom gospodarstva ŽZH predstavljaju temelj za ozbiljno i odgovorno gospodarenje. Potporu u budućem radu dobili smo od Načelnika općine Ljubuški gosp. Nevenka Barbarića, kao i od županijskih vlasti i ministara u Vladi ZHŽ-a“, dodao je Petrović.

Dio sjednice posvećen je raspravi o izgradnji revira (posebnog ribolovnog područja), te su rekli kako smatraju da bi idealno mjesto za revir bilo od slapa Koćuša uzvodno do ribnjaka. Planiraju se postaviti table s oznakama „Revir UŠR Kravica“ te se tamo izgraditi dva platoa sa nadstrešnicom s klupama, stolom, roštiljem i sl. Na sjednici se raspravljalo o poribljavanju, a vodstvo Udruge je istaknulo kako su se posebno angažirali na radu na izradi i dobivanju Dokumenta ribarske osnove po kojem se planski poribljavaju vode, a koji omogućava dodatna prava.

“Nadam se da nećemo stati samo na riječima”, rekao je Petrović, a potom je otvorena rasprava na kojoj su postavljana pitanja te se raspravljalo o budućnosti rijeke, o prošlom radu i kako poboljšati situaciju.

Dobar dio rasprave posvećen je pitanju krivolova, te kako ga spriječiti. Istaknuto je kako se svi članovi moraju aktivnije uključiti u čuvanje rijeke, a rečeno je kako bi novi ribočuvar trebao imati potporu policije koja bi s njim trebala izlaziti na teren. Ribočuvar će biti izabran natječajem, rečeno je na jučerašnjoj sjednici.

Nakon sjednice članovi su se mogli predbilježiti za kupovinu ribolovne dozvole.

Poslušajte što je nakon sjednice za Radio Ljubuški rekao tajnik Udruge Milijan Boras