Home Politika HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH kao i reorganizaciju federalnih jedinica

HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH kao i reorganizaciju federalnih jedinica

SHARE

Uvodničari su bili: gosp. Krešimir Zubak, odvjetnik, prof. dr. Ivo Komšić i msgn. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak. Moderator je bio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća prof. dr. Marinko Pejić, piše Večernji list BiH.

Uz članove HNV-a konferenciji su nazočili predstavnici Crkve, akademske zajednice, predstavnici civilnog društva (Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, Srpsko građansko vijeće „Pokret za ravnopravnost BiH“, Udruženje građana Bosansko-Tursko prijateljstvo ,,Bosfor“ i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca), te predstavnici kulturnih udruga, političkih stranaka i predstavnici medija. Nakon izlaganja i diskusija prezentirani su sljedeći stavovi:

U ustavno-pravnom smislu Hrvati nisu u apsolutnom smislu neravnopravni kao što se stječe dojam iz izjava nekih političara.

U praktičnoj realizaciji, pak, postoje brojni primjeri u kojima dolazi do izražaja neravnopravnost u funkcioniranju izvršne vlasti u BiH, a zato su dijelom odgovorne strukture vlasti jer biraju na odgovorne dužnosti nekompetentne pojedince koji ne mogu osigurati zadovoljavajuću realizaciju.

Što se tiče federalizacije, HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH kao i reorganizaciju federalnih jedinica. Izjednačiti položaj konstitutivnih naroda u oba entiteta i Hrvata međusobno na cijelom području BiH.

U tom smislu postoje različite inicijative o unutarnjem ustroju BiH, počevši od organiziranja trećeg entiteta do inicijative Biskupske konferencije BiH o uređenju BiH baziranom na četiri regije. HNV smatra da se pozitivne promjene u konstitutivnosti naroda na području cijele BiH ne mogu ostvariti kroz treći entitet jer to vodi podjeli Bosne i Hercegovine. Hrvatski opći interes u BiH i RH je očuvanje cjelovitosti BiH.

Budući da po pitanju unutarnjeg ustroja BiH postoje razlike među predstavnicima hrvatskih političkih stranaka, cjelishodno bi bilo organizirati političko–znanstvenu raspravu sa sudionicima iz BiH i RH kako bismo po tom pitanju i po pitanju očuvanja cjelovitosti BiH postigli nacionalni konsenzus. Hrvatsko narodno vijeće u BiH će u tom smislu poduzeti odgovarajuće korake.