Home Gospodarstvo MMF neće blokirati kredit od milijardu maraka namijenjen BiH

MMF neće blokirati kredit od milijardu maraka namijenjen BiH

SHARE

Unatoč zloslutnim prognozama u vezi s isplatom sljedeće tranše kredita Međunarodnoga monetarnog fonda, odnosno najavama da će biti prekinut ovaj aranžman, Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, tvrdi da se to neće dogoditi.

Ako bi se ipak dogodilo da MMF obustavi sljedeće isplate kredita vrijednog više od milijarde KM, Šain smatra da entitetske vlasti imaju pred sobom dva moguća scenarija, rebalanse proračuna ili unutarnje zaduživanje.

Na taj način bi se pokušao sačuvati socijalni mir jer ne trebamo zaboraviti da se iduće godine održavaju opći izbori, a već su počele predizborne kampanje. Ekonomski izlaz je u samo jednom: otvaranje produktivnih radnih mjesta, i to ne radnih mjesta u administraciji, nego u proizvodnji, istaknuo je Šain.

Kako tvrdi, najveći problem kod unutarnjeg zaduživanja, koje je zasnovano na komercijalnim tržišnim elementima, nisu uvjeti poput velike kamate i slično, nego način potrošnje tog novca.

Ono što do tada moraju uraditi je da na državnoj razini budu usvojene izmjene Zakona o trošarinama, kojim će se povećati trošarine na gorivo za 15 feninga. Također, moraju biti usvojene i izmjene Zakona o osiguranju depozita BiH. Što se tiče entiteta, ostalo je samo još da Vlada FBiH potpiše ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj o takozvanoj dubinskoj financijskoj analizi koja će biti provedena u BH Telecomu i HT-u Mostar.