Home Crna kronika IZNUĐIVALA NOVAC PO HERCEGOVINI: Presuda ženi koja je reketarila međugorske poduzetnike

IZNUĐIVALA NOVAC PO HERCEGOVINI: Presuda ženi koja je reketarila međugorske poduzetnike

SHARE

Ana Miličević osuđena je na uvjetnu kaznu od godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi koja je od stranih državljana na području Hercegovine iznuđivala novac.

 

Državni sud je nakon priznanja krivice osudio Miličević na kaznu od 22 mjeseca zatvora, koju neće morati odslužiti ukoliko u naredne tri i pol godine ne počini kazneno djelo.

 

Miličević je proglašena krivom što je bila pripadnica grupe čiji su članovi prijetnjama iznuđivali novac od stranih državljana i pravnih osoba.

 

Optužnica je konkretno tereti da je krajem 2013. godine, u sastavu grupe, prijetnjama pokušavala iznuditi novac od jednog stranog državljanina, te pomagala službenoj osobi u prekoračenju granica svog položaja.

 

U kratkom obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je rekao da su prihvaćeni svi argumenti Tužiteljstva BiH i obrane, te je spomenuo da je sporazum zaključen na samom početku suđenja.

 

– Sud je imao u vidu da počinjenjem djela nije pribavljena imovinska korist, niti je do sada, postavljen imovinsko-pravni zahtjev. Optužena je relativno mlada osoba koja je izrazila iskreno kajanje – dodao je Radević.

 

Prethodno je tužitelj Kasim Halilčević rekao kako je još u fazi istrage bilo nagovještaja sporazuma, za koji su kasnije incijativu dali optužena i njena braniteljica.

 

– Radi se o mladoj osobi koja nikada ranije nije vršila kaznena djela, niti je bila u sukobu sa zakonom. Od olakašavajućih okolnosti na njenoj strani je što je obiteljska osoba, majka djeteta i što nije zaposlena – kazao je tužitelj  te dodao da će se uvjetnom osudom postići svrha kažnjavanja.

 

Braniteljica Nada Dalipagić je istakla da je sporazum o krivnji dobrovoljno potpisan.

 

– Optužena je u cijelu situaciju upala nizom nesretnih okolnosti, te je iz svega izvukla pouke – naglasila je braniteljica.

 

Miličević je prvobitno bila optužena sa šefom Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH Borisom Kordićem, inspektorom u mostarskom Terenskom uredu iste Službe Josipom Kvesićem, te direktoricom firme “Vlamon” d.o.o. Čitluk Vlatkom Puljić, ali je njen predmet odvojen, nakon što je Sud zaprimio sporazum koji je sklopila s Tužiteljstvom.

 

Ova grupa se tereti da je od 2012. do 2014. godine, pod rukovodstvom prvooptuženog Kordića, sudjelovala  u počinjenu kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

 

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe, onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

 

Suđenje Kordiću, Kvesiću i Puljiću se nastavlja, piše Faktor.ba.