Home Gospodarstvo U samo 2 mjeseca eko testom otkriveno 13.500 više neispravnih vozila nego...

U samo 2 mjeseca eko testom otkriveno 13.500 više neispravnih vozila nego 2016.

SHARE

Gotovo polovina automobila na prometnicama FBiH starija je od 15 godina. “Promatrano po godinama starosti, od ukupnog broja registriranih cestovnih motornih vozila, 6,1% nalazi se u kategoriji starosti do 5 godina, 44,8% je u kategoriji od 6 do 15 godina, dok je 49,1% starije od 15 godina, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Iz navedenih podataka vidljivo je kako su automobili jedan od najvećih zagađivača zraka u BiH. U Sarajevu, Zenici, Tuzli tijekom zimskih mjeseci sve češće se uvode zabrane prometovanja vozila kako bi se koliko-toliko smanjila količina smoga u zraku. Upravo je sve veće zagađenje zraka jedan od razloga zbog kojih je Federalno ministarstvo prometa i veza uvelo obvezno izvršenje eko testa prilikom registracije vozila.

Upitna provedba testa

Konačni cilj obveznog uvođenja ovog testa je detektiranje vozila koja stvaraju zagađenje te njihovo postupno isključenje iz prometa nakon 2020. godine. Naime, stavka eko testa i do sada je postojala prilikom registracije vozila, međutim, upitno je kako se ona provodila, što je vidljivo iz usporedbe podataka za prošlu godinu i prva dva i pol mjeseca ove godine.