Home Kultura Mostarski teatar mladih organizira MAT fest

Mostarski teatar mladih organizira MAT fest

SHARE

Svjetski dan kazališta za mladu publiku obilježava se 20. ožujka, a tim povodom u kazalištima za djecu i mlade širom svijeta igrat će se predstave te će biti organizirani susreti kazališnih djelatnika s publikom.

Mostarski teatar mladih tradicionalno će, sedmu godinu za redom, organizira MAT fest, čije otvaranje planirano u ponedjeljak, 20. ožujka, kada će na Memorijalnoj sceni 2532, s početkom u 19:30 sati, biti izvedena interaktivna predstava “Hoću letjeti”, prenosi Fena.

U okviru Mat festa, koji će trajati sedam dana, bit će izvedeno osam predstava od čega tri premijere.

Ovogodišnju poruku u povodu Svjetskog dana kazališta za mladu publiku uputio je Francisco Hinojosa, jedan je od vodećih meksičkih pisaca za djecu.

“Dobro ispričana priča nesumnjivo očarava djecu u publici i na neki ih način transformira. Nakon predstave, svijet se čini drukčijim, kao da ga je predstava dotaknula, omogućujući gledateljima da vide dalje od horizonta

Kako se navodi u poruci, priča oživljava izvan granica naše mašte i pretvara nas u protagoniste jer likovima pridajemo svoje emocije i strahove, svoje želje i frustracije. Kada dođu na teatarske daske, književnost, muzika, ples, pjesma, poezija, igra, mađioničarski trikovi i žongliranje stope se u skladnu cjelinu, zajedno s resursima teatarske umjetnosti: kostimima, rasvjetom, scenom, šminkom i rekvizitima.

Doprinosi našem kulturnom nasljeđu – s naglaskom na književnost i teatar – redovito dovode do toga da djeca više upotrebljavaju maštu i pronalaze veći smisao u životu”, napisao je Hinojosa u svojoj poruci.