Home Gospodarstvo TODORIĆ KUPIO VRIJEME: Agrokor dobio dodatnih 300 milijuna eura kredita

TODORIĆ KUPIO VRIJEME: Agrokor dobio dodatnih 300 milijuna eura kredita

SHARE

Najveći hrvatski koncern Agrokor je u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura što bi joj trebalo biti dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima.

Izvori Večerenjeg lista tvrde da bi Agrokor do kraja tjedna tim novcem trebao zatvoriti i sve dugove prema državi ( Hrvatskoj). Špekuliralo se da su oni narasli na šest milijardi kuna, ali hrvatski ministar financija Zdravko Marić to je u četvrtak opovrgnuo.

Koncern Ivice Todorića tako je kupio vrijeme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko tjedana čeka crna budućnost.

Izvori bliski kompaniji kažu da ne treba paničariti i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja tvrtke, u kojem bi došlo i do vlasničkog preslagivanja. Obitelj Todorić ostat će u vlasništvu, ali još se ne zna u kojem omjeru, što znači da je Ivica Todorić spreman odreći se dijela Agrokora kako bi spasio kompaniju.

Todorić je smiro vjerovnike i očito dobavljače koji više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama.

U Agrokoru je prisutno 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite Sberbanke i VTB-a.

Špekuliralo se o ulasku Sberbanke u vlasništvo nekih od tvrtki iz koncerna, ali u banci su neslužbeno više puta potvrdili da ih Todorićeve tvrtke ne zanimaju. Dapače, misle da bi to bio reputacijski rizik obzirom na političke odnose, piše Večernji list.