Home Kultura U BiH je prirodno pravo na uporabu hrvatskoga jezika

U BiH je prirodno pravo na uporabu hrvatskoga jezika

SHARE

Udruga za promociju i kulturne djelatnosti Libertas iz Sarajeva u Galeriji crkve svetog Ante na Bistriku u Sarajevu organizirala je znanstveni skup o temi “Sociolingvističke funkcije hrvatskog (standardnog) jezika i pravo na uporabu hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini”.

Predavači su bili: dr. sc. Mario Bernadić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu; prof. dr. Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH; Tamara Čapelj, profesorica i lektorica za hrvatski jezik; Ivana Krstanović, magistrica engleskog jezika i lektorica za hrvatski jezik; mr. sc. Goran Radoš, komunikolog, i drugi. U raspravi koja je uslijedila nakon predavanja sudjelovali su članovi Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Cilj ovog znanstvenog skupa bio je upoznati nazočne sa specifičnim i kulturnim obilježjima te društvenom ulogom i sociolingvističkom funkcijom hrvatskog jezika u BiH te ih osposobiti za razumijevanje i kritičko propitivanje fenomena jezika u suvremenom društvu.

“Jezik je temeljno komunikacijsko sredstvo među ljudima, ali ono je često i mnogo više od toga. U južnoslavenskom kontekstu jezik se može smatrati i važnim principom nacionalnih jedinstava. Tako, njegova uloga nije uvijek spajati, nego i razdvajati. Ponajbolji način usavršavanja vlastitih lingvističkih sposobnosti jest čitanje. Međutim, kod nas se jako slabo čita, s tim da neki još uvijek ni ne znaju čitati, dok polovina onih koji to znaju otvoreno kažu da ne žele čitati. Osim toga, jezik predstavlja i riznicu povijesnog iskustva. U njemu se sastaje blago koje obogaćuje i traume koje su i dan danas kadre čovjeka svezati i sputati”, kazao je dr. sc. Mario Bernadić.