Home Auto VIDEO Ovo je najsigurniji putnički automobil na svijetu

VIDEO Ovo je najsigurniji putnički automobil na svijetu

SHARE

Volvo je na proteklom sajmu automobila u Ženevi otkrio svoj najavljeni i dulje vremena očekivani premium SUV, novi XC60 kojim zamjenjuje istoimeni automobil prodan u gotovo milijum primjeraka u devet godina nakon lansiranja na tržište.

XC60 je posljednjih godina činio oko 30 posto ukupne globalne prodaje Volva, a sada dolazi još komforniji i s paketom najbolje sigurnosne tehnologije, piše portal Auti.hr.

Tvrdi to proizvođač koji za novi XC60 kazuje da je u pitanju jedan od najsigurnijih automobila ikad napravljenih i da je u potpuno opremljen najnovijim sigurnosnim tehnologijama. Sistemu City Safety tako je dodana nova funkcija upravljačke asistencije (Steer Assist). Novost je i sustav nazvan Oncoming Lane Mitigation, koji pomaže spriječiti frontalne sudare, a nadgrađen je i Volvo sustav detekcije mrtvog kuta BLIS (Blind Spot Indication System), koji sada također koristi upravljačku asistenciju kako bi se smanjio rizik od sudara prilikom mijenjanja trake.

“Usmjereni smo na izgradnju automobila koji mogu zadovoljiti sva Vaša osjetila – od jasnog pogleda na cestu ispred sebe u lijepo uređenoj i mirnoj kabini, do osjećaja sigurne, nadahnute i samouvjerene vožnje”, rekao je Henrik Green, stariji potpredsjednik odjela proizvodnje i kvalitete u Volvo Car Grupi.

Pilot Assist, Volvo napredni polu autonomni sustav upravljačkog asistiranja, koji vodi brigu o upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro označnim cestama, na brzinama do 130 km/h, opcijski je dostupan i u novom XC60.

Novi XC60 će bit dostupan i s nagrađenim Volvo T8 Twin benzinskim plug-in hibridnim motorom, koji može isporučiti 407 KS i ubrzati od 0-100 Km u 5.3 sekunde.

“Imamo široku paletu pogonskih sustava. Novi XC60 bit će dostupan s dizelskim D4 motorom sa 190 KS i D5 motorom s PowerPulse tehnologijom i 235 KS. Također, u paleti su i benzinski T5 motor s 254 KS i T6 koji donosi 320 KS i 400 Nm okretnog momenta”, dodao je Green.

Noviteta ima više, ne samo ispod haube u novom XC60. Unaprijeđen je CleanZone klimatski sustav s četiri zone uklanja štetne čestice iz kabine. Volvo multimedijski sustav s uslugama povezivanja, nazvan Sensus, i Volvo On Call aplikacija dolaze s grafičkim i praktičnim poboljšanjima. Kao i u seriji 90, dostupna je i smartphone integracija s CarPlay i Android Auto funkcionalnostima.

Proizvodnja novog Volva XC60 počinje u Švedskoj sredinom travnja.