Home Zanimljivosti 23 poruke koje grudi otkrivaju o našem zdravlju

23 poruke koje grudi otkrivaju o našem zdravlju

SHARE

Grudi mogu otkriti puno o raznim promjenama koje se događaju u vašem tijelu. Iako se one najčešće vežu za određeni dio menstrualnog ciklusa te nagle promjene težine, neke mogu upućivati na puno ozbiljnije probleme, piše Zadovoljna.hr.

Proučite ove najčešće znakove i doznajte njihovo značenje

NAGLO POVEĆANJE GRUDI 

1. Može značiti da ste se udebljali. nakon puberteta rast grudi veže se uz povećavanje tjelesne mase, odnosno ako jedete više, manje ste aktivni, ne spavate redovito ili ste pod velikim stresom.

2. Može označavati skori dolazak mjesečnice, reakciju na novi kontracepcijski tretman ili trudnoću.

NAGLO SMANJENJE GRUDI 

1. Može značiti da ste smršavjeli. Grudi su pune masnog tkiva, a mršavljenjem se ono smanjuje.

2. Može označavati period ovulacije koji dolazi nakon završetka mjesečnice. Riječ je o nagloj promjeni hormona.

JEDNA DOJKA JE VEĆA OD DRUGE 

1. Može označavati prirodnu asimetriju dojki koja je uobičajena kod većine žena, a koja najviše dolazi do izražaja tijekom razdoblja PMS-a.

2. Može značiti rak dojke. Kada dojka počinje značajno mijenjati oblik to može upućivati na abnormalne promjene u tkivu dojke. Ako primijetite takve promjene, potražite savjet liječnika.

IRITACIJA KOŽE ISPOD DOJKE 

1. Može označavati alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikal.

2. Može označavati upalu na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje te u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

KVRŽICE NA AUREOLI 

1. Označava prirodne promjene na bradavicama. Uloga grudi je proizvodnja mlijeka, a sitne kvržice označavaju završetke žlijezdi. One se tijekom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati puno izraženije.

JEDNA VEĆA KVRŽICA NA AUREOLI 

1. Može označavati cistu na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolirati.

2. Može upućivati na tumor. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti prostim okom ili napipati treba odmah prijaviti ginekologu.

POJAVA DLAČICA NA DOJKAMA 

1. Može biti reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon.

2. Može upućivati na sindrom policističnih jajnika. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovita mjesečnica.

SVRBEŽ BRADAVICA 

1. Može upućivati na alergijsku reakciju na sredstvo za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odjeću prije prvog nošenja.

2. Može označavati skori dolazak mjesečnice. Ponekad hormonalne promjene u organizmu mogu aktivirati svrbež i osjetljivost bradavica.

3. Mogu upućivati na karcinom bradavica. Ova vrsta karcinoma vrlo je rijetka, a dolazi uz druge simptome poput ljuskave i vrlo suhe kože bradavice te žućkastog ili crvenkastog iscjetka.

BJELKASTI ISCJEDAK IZ BRADAVICE 

1. Može biti uzrokovan stimulacijom. Dojke služe za proizvodnju mlijeka, a iscjedak koji podsjeća na mlijeko normalna je pojava i nije nužno znak bolesti koja može biti uzrokovana fizičkim stimulansom zbog povišenom razinom prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo.

2. Može bit reakcija na lijekove. Neki lijekovi podižu razinu hormona prolaktina koji je odgovoran za stvaranje mlijeka. Nije opasno već je samo riječ o nuspojavi.

CRVENKASTI ISCJEDAK IZ BRADAVICE 

1. Može upućivati na benigni tumor koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.

KVRGAVO, GRUDASTO TKIVO U DOJCI 

1. Može upućivati na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres.

2. Može upućivati na prisutnost cisti (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

KVRŽICA NA DOJCI 

1. Može upućivati na cistu. Ako je kvržica okrugla te ‘bježi’ pod pritiskom vjerojatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idući ciklus nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije prije mjesečnice.
2. Može upućivati na rak dojke. Iako većina promjena na dojkama je vezana uz hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete zanemariti. Ako osjetite pod prstima masu u dojci koja se ne mijenja, odmah potražite savjet liječnika.