Home Gospodarstvo Ekspanzija uzgoja jagodičastog voća, kapaciteti hladnjača nisu dovoljni

Ekspanzija uzgoja jagodičastog voća, kapaciteti hladnjača nisu dovoljni

SHARE

S obzirom da Bosna i Hercegovina proteklih godina bilježi veliku ekspanziju uzgoja jagodičastog voća, prevashodno maline proizvođači su osnovali Udruženje proizvođača, otkupljivača, prerađivača i izvoznika jagodičastog voća u okviru Gospodarske komore FBiH.

Ističu da će već početkom sezone biti suočeni s brojnim problemima i izazovima, a da će Udruženje zastupati interese članova u razgovoru s predstavnicima vlasti na razini FBiH.

Navode da se procijenjuje da sektor otkupa jagodičastog voća u BiH vrijedi više od 100 milijuna KM, (100 posto izvoz) te da izravno i neizravno zapošljava između 80.000 i 90.000 radnih mjesta.

Ukupna proizvodnja maline u 2016. godini iznosila je više od 30.000 tona, a u 2017. godini očekuju se rekordni prinosi maline od preko 40.000 tona, podaci su Gospodarske komore FBiH, javlja Fena.

Naglašavaju da trenutni kapaciteti hladnjača nisu dovoljni da prihvate sve očekivne količine jagodičastog voća (maline), pa se procijenuje da više od 10.000 tona maline neće imati mogućnost lagerovanja.

Iz Gospodarske komore FBiH dodaju da zbog otežanog plasmana i niskih prodajnih cijena maline više od 7.500 tona zaliha maline iz 2016. godine još čeka u hladnjačama. Što znači, 15.000 tona neće se moći primiti u hladnjače zbog ograničenih kapaciteta.

– Na ovaj način pokušavamo povećati svijest kod nadležnih institucija (Vlade FBiH, nadležnih ministarstva na razini Federacije i županija) te ih na vrijeme upozoriti na moguće probleme i posljedice (propadanje ploda na njivi, gubitak od 15 do 20 miliona eura, socijalni bunt i prosvijedi) koji će nastati ukoliko se ne posveti veći značaj ovoj djelatnosti – kazali su u priopćenju.

Ističu da se radi o poljoprivrednoj kulturi (malina) koja ima ogroman socijalni, pored gospodarskog značaja, te da naglasak treba usmjeriti na rad državnih institucija koje bi zajednički s hladnjačarima trebali iznaći riješenje.

– Ne smijemo dozvoliti da nepravovremenim reagiranjem budu dovedeni u opasnost proizvođači, a hladnjačari se već nalaze u tom nezavidnom položaju. Prema tome, kapitalne investicije kao poticaj proširenju rashladnih kapaciteta i drugi poticaji su neminovni, jer bez uvođenja istih očekivanja su da će doći do pada, a ne rasta proizvodnje jagodastog voća – istaknuto je.