Home Crna kronika Otkrivena tajna najveće masovne grobnice ISIL-a koja skriva više od 6000 tijela

Otkrivena tajna najveće masovne grobnice ISIL-a koja skriva više od 6000 tijela

SHARE

Južno od Mosula pronađen je duboki ponor koji lokalno stanovništvo zove “Khasfa”, a ISIL ga je pretvorio u mjesto masovnog ubojstva, piše Sky News.

Islamska država navodno je na ovom mjestu počinila toliko ubojstava da se ponor smatra najvećom masovnom grobnicom u Iraku.

Delegacija Međunarodne komisije za nestale osobe u Iraku pokušala se približiti ponoru, ali ISIL je na čitavom okolnom području postavio mine.

Petero ljudi već je izgubilo živote u pokušaju da dođu do ponora, uključujući novinarku Shifu Gardi. Iako je delegacija dogovorila s iračkom vladom da će s njima poslati ekipu za razminiravanje, šef lokalne policije im je rekao da tamo ne postoji takva ekipa.

Zatim su upotrijebili dron i vidjeli da je ISIS pokušao napuniti ponor zemljom, ali jedna od strana je počela kliziti pa su uočili vozila na dnu ponora.

Seoski starješina Mohamed Abdelkarim rekao je da je redovito vidio kako šalju kamione i autobuse pretrpane ljudima prema ponoru. Ostali svjedoci vidjeli su kako guraju vozila i ljude preko ruba.

Abdelkarim procjenjuje da je u grobnici možda i više od 6000 tijela. Kaže da su unutra bacali sve javne službenike, policiju, vojsku, doktore i znanstvenike.

“Želimo ekshumirati tijela i početi proces identifikacije. Vraćanje ostataka ožalošćenim obiteljima pomoći će im u nošenju s prošlosti te pokazati da je iračkoj vladi zaista stalo do njih i da ih poštuje”, zaključio je predsjednik delegacije Fawaz Abdelabbas, prenosi Index.hr.