Home Kultura LIKOVNA KOLONIJA U ALU Domaći, ruski i zagrebački slikari za afričku djecu

LIKOVNA KOLONIJA U ALU Domaći, ruski i zagrebački slikari za afričku djecu

SHARE

U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i humanitarne udruge “Možemo zajedno” iz Zagreba danas će u prostorima ove akademije biti upriličena likovna kolonija na kojoj će sudjelovati studenti i profesori ALU, slikari iz Zagreba i Rusije, okupljeni oko projekta “Imperium plener Hercegovina 2017.”, te sudionici tradicionalne širokobriješke likovne kolonije “Bovisti”. Stjepan Skoko, dekan ALU, kaže kako ga veseli činjenica da akademija može biti domaćin jedne ovakve zanimljive likovne kolonije koja ima i humanitarni karakter.

Udruga “Možemo zajedno” pokrenula je humanitarno-obrazovni projekt “Afrika – Možemo zajedno” s ciljem pomaganja siromašnoj afričkoj djeci. Radovi s ove kolonije bit će izloženi u ponedjeljak, 3. travnja u galeriji ALU, kasnije u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu. Prikupljena sredstva bit će donirana za potrebe izgradnje škole u Tanzaniji.

Dekana Skoku raduje i činjenica da će u koloniji sudjelovati i slikari iz Ruske Federacije, koji sudjeluju u projektu “Imperium plener Hercegovina 2017.”. Osnovni cilj ovog projekta je promocija BiH kao turističkog odredišta i stvaranje kulturnih mostova između BiH i Ruske Federacije.

Oko organizacije ove zanimljive kolonije, na kojoj sudjeluju slikari iz više država, posebno se zauzeo Antun Boris Švaljek, profesor na doktorskom studiju ALU.

“Raduje me što će naši studenti i članovi ‘Boaviste’ upoznati slikare iz Zagreba i Rusije, steći nova iskustva, pokazati koliko su napredovali u slikarskom umijeću te biti sudionici kolonije koja ima humanitarni karakter”, rekao je Švaljek.

ALU su posjetili predstavnici Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru, koji su obišli odjele akademije i razgledali oko 150 postavljenih radova svih naraštaja studenata ALU, te na taj način počeli s obilježavanjem 20. godišnjice ove akademije. •