Home Gospodarstvo MOSTAR Lokalna partnerstva za zapošljavanje

MOSTAR Lokalna partnerstva za zapošljavanje

SHARE

REDAH se prijavio na poziv za dodjelu grantova u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, koji financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada, projektom “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina”. Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanju tržišta rada na području općine Čapljina i regije Hercegovina kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma.

REDAH će provoditi projekt kao vodeći partner u suradnji s partnerima – Službom za zapošljavanje HNŽ-a, Općinom Čapljina, SŠ Čapljina, Bizz Solutions Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom HNŽ-a. Dodjela certifikata o grantovima u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, koji financira EU, održana je u prostorijama Izaslanstva EU.

Grantove od tri milijuna eura dobilo je 15 novoosnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja će u iduće dvije godine biti odgovorna za povećavanje zaposlenosti preko prekvalifikacije gotovo 2000 osoba u 22 općine, stvaranje najmanje 620 novih radnih mjesta te za reformu tržišta rada u njihovim zajednicama.

Govoreći o potpori EU u stvaranju novih radnih mjesta i boljih uvjeta za život, veleposlanik Wigemark naglasio je vezu između ekonomskog razvoja i političke stabilnosti. – EU podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u BiH kako bi doprinio podizanju životnog standarda i blagostanja svih njezinih građana i projekt lokalnih partnerstava za zapošljavanje je dio te podrške. Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekata kojima smo dodijelili grantove će također doprinijeti ostvarivanju ciljeva iz Reformske agende vezanih uz poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti.

Te aktivnosti se fokusiraju na razvoj poljoprivrede, preradu metala, drva, tekstila i kože, cjeloživotno učenje i razvoj poduzetništva, informacijske tehnologije i turizam, rekao je veleposlanik Wigemark. Međunarodna organizacija rada provodi projekt i savjetovat će i pružati potporu lokalnim partnerstvima tijekom projekta. ILO će partnerstvima pružiti ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada, kao i osmofaznu tehničku potporu. – Koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao uspješno rješenje se u EU počeo provoditi još 1997.

Njegova primjena u BiH će pomoći lokalnim akterima efektivno koristiti resurse, voditi zapošljavanje i omogućiti da se što većem broju ljudi osigura pristup dostojanstvenim poslovima i uvjetima za rad. Održiva lokalna partnerstva su od ključne važnosti za postizanje visoke zapošljivosti i zapošljavanje te 15 partnerstava koja mi sada podržavamo moći će nastaviti aktivnosti i nakon okončanja projekta, rekao je Antonio Graziosi, direktor ILO tima za dostojanstven rad i ureda za središnju i istočnu Europu u Budimpešti. EU je osigurao 4 mil. eura za LEP projekt. Projekt je dio 19 mil. vrijednog EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji provode UNDP, GIZ i ILO.