Home Društvo Osnovci školovanje zamjenjuju brakom

Osnovci školovanje zamjenjuju brakom

SHARE

Slab uspjeh u školi, siromaštvo, ali i maloljetničke trudnoće, najčešći su razlozi zbog kojih raste broj djece koja školovanje napuštaju već na samom početku.

Iako je osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj po zakonu obvezno i besplatno za svu djecu uzrasta od šest do 15 godina, iz godine u godinu sve više učenika školske klupe napušta prije završetka školovanja. Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, u školskoj 2014./2015. osnovnu školu napustio je 31 učenik, dok je godinu kasnije “zbogom” školovanju reklo 45 učenika.

– U najvećem broju slučajeva u pitanju su učenici Romi koji se, kada navrše 15 godina, udaju odnosno žene i zasnivaju obitelji ili odlaze živjeti izvan granica naše zemlje – rekli su u Ministarstvu i dodali da su među razlozima zbog kojih osnovci napuštaju školu neopravdani izostanci, loš uspjeh, bolest te preseljenje u inozemstvo.

Ravnatelj Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da, osim napuštanja škole zbog odlaska u inozemstvo, gdje djeca dalje nastavljaju obrazovanje, ni jedan drugi razlog za prekid školovanja nije opravdan. – Loša ekonomska ili socijalna situacija i loše ocjene ne smiju biti razlozi zbog kojih djeca ne završavaju osnovnu školu. Moramo se boriti za svako dijete u RS-u da završi barem osnovnu.

Postoje zakonom propisane mjere kako omogućiti učeniku i prijevoz i besplatne udžbenike ako je to potrebno – rekao je Damjanović. Predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović ističe da je među učenicima koji napuštaju osnovnu školu najviše povratnika. – To su djeca koja nisu redovito pohađala osnovnu školu i već su napunila 15 godina, pa samim tim po zakonu nisu obvezna nastaviti redovito osnovno obrazovanje te napuštaju školovanje ili polažu izvanredno – rekao je Džogazović.

Predsjednica Aktiva ravnatelja osnovnih škola na području Bijeljine Milica Perković kaže da je godinama unatrag veliki broj osnovaca napustio školovanje zbog odlaska u inozemstvo.