Home Politika Lideri regije za istim stolom u Mostaru: O aktualnim političkim pitanjima i...

Lideri regije za istim stolom u Mostaru: O aktualnim političkim pitanjima i gospodarskoj suradnji

SHARE

Mostar je večeras centar regije, a tako će definitivno biti i narednih nekoliko dana. Uoči sutrašnjeg otvaranja 20. međunarodnog Sajma gospodarstva održava se neformalni susret lidera regije, a nazočan je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković i drugi.

Lideri regije za istim stolom u Mostaru: O aktualnim političkim pitanjima i gospodarskoj suradnji

Samo dan nakon završetka predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić, u Mostaru se održava važan sastanak lidera regije o aktualnim političkim prilikama, ali i o gospodarskoj suradnji i projektima, piše Klix.ba.

Sastanku nazoče članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Ovaj susret nije bio najavljen kao službe, nali su lideri regije iskoristili Sajam gospodarstva u Mostaru za zajednički susret i razgovor o aktualnim političkim i gospodarskim temama.

Nakon poprilično zategnutih odnosa između BiH i Srbije, izazvanih referendumom u RS-u te revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, očekuje se da lideri te dvije zemlje ponovno intenziviraju sauradnju.

Također pretpostavlja se da će jedna od tema večerašnjeg susreta biti i situacija u tvrtki Agrokor, koja je u velikoj financijskoj krizi, a koja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zapošljava ukupno oko 60.000 radnika.

Jedna od tema večerašnjeg sastanka je i prijem Crne Gore u NATO savez, ali i integracije ka EU, kao i brojni infrastrukturni projekti koji su od važnosti za cijelu regiju.