Home Gospodarstvo Jedina Hrvatica u Alvarezovom timu: odrasla u Sydneyju, rodom iz Hercegovine

Jedina Hrvatica u Alvarezovom timu: odrasla u Sydneyju, rodom iz Hercegovine

SHARE

Glavni direktor za restrukturiranje Antonio M. Alvarez III obratio se javnosti u utorak iz Ciboninog tornja i predstavio širi tim koji će biti zadužen za strateško restrukturiranje tvrtke Agrokor, a među njima i Hrvaticu Mariju Šimović. 

Šimović je rođena 1969. u Sydneyu, gdje je 1997. diplomirala matematiku na Tehničkom fakultetu, a ondje je završila i Fakultet menadžmenta. Njen otac, pokojni Martin Šimović rođen je u Zvirovićima u Hercegovini, a majka Ana, rođena Perica, je iz Stankovaca, piše Večernji.

Posljednjih godina živi u Velikoj Britaniji nakon što je bilo direktorica u nekoliko australskih tvrtki.

U tvrtki Alvarez& Marsal nalazi se na funkciji Stariji direktor u sektoru za Unapređenje korporativnog poslovanja.

Marija Šimović ima više od 25 godina radnog iskustva na najvišoj menadžerskoj razini iz područja operacija, lanca opskrbe i upravljanja promjenama za globalno priznate „blue chip“ organizacije.

Što se tiče Marijinih roditelja, otac, pokojni Martin Šimović rođen je u Zvirovićima u Hercegovini, odakle je pedesetih godina prošlog stoljeća emigrirao u Australiju. Tamo je krajem šezdesetih upoznao suprugu Anu, rođenu Perica, koja je u Sydney došla iz rodnih Stankovaca. Marija ima još dva brata i sestru koji žive u Sydneyu. Posjeduje bogato konkretno operativno iskustvo u sektorima maloprodaje, zdravstvene zaštite, transporta, logistike i avijacije.

Kako navode u njenoj biografiji iz Agrokora, prethodno je radila za IAG (International Airlines Group) gdje je vodila formiranje zajedničkog uslužnog centra u Središnjoj Europi, centralizirajući i relocirajući funkcije s lokacija diljem Europe. Prije toga nadgledala je važnu reviziju cjelokupne nabave IAG-a, troška na razini £13 milijardi, što je za rezultat imalo kontinuirane godišnje uštedeod više desetaka milijuna funti. Obnašala je visoku funkciju u strategiji/M&A za vodećeg proizvođača hrane u Velikoj Britaniji, direktorice Nuffield Hospitals (20 privatnih bolnica) i upravljačke pozicije u tvrtkama Pepsi i YUM Restaurant International.