Home Gospodarstvo Na mostarskom Sajmu održan okrugli stol o digitalnom gospodrstvu: 4G mreža u...

Na mostarskom Sajmu održan okrugli stol o digitalnom gospodrstvu: 4G mreža u BiH do kraja godine

SHARE

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i kompanije Ericsson Nikola Tesla na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017 održan je okrugli stol “Digitalno gospodarstvo”.

Uoči početka okruglog stola predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako digitalna tehnologija iz temelja mijenja način kako živimo, radimo i poslujemo.

– Ericsson Nikola Tesla, kao najveća informacijsko-komunikacijska tehnološka kompanija u Hrvatskoj, a i u široj regiji, predstavit će konkretne projekte preko kojih se realizira naša strategija umreženog društva, čime utječemo na transformacijske procese u društvu, drugim industrijama i na društvo u cjelini – kazala je Kovačević.

Kao primjer dva velika projekta koji se provode u Hrvatskoj, ona je navela projekt informatizacije zdravstvenog sustava i projekt zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Poslovni park Spark predvodnik je digitalne revolucije u Hercegovini, kazala je direktorica Sparka Andrea Čordaš te dodala kako je cilj pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija.

– Naša je misija pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija i nadamo se da ćemo trudom, upornim radom i zalaganjem u tome i uspjeti. Daleko smo od toga, ali i najdulji put počinje prvim koracima. Bitno je da ima ljudi koji se žele truditi, raditi i koji svojim radom žele rješavati problem – kazala je Čordaš.

Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT-a Eroneta Goran Kraljević istaknuo je kako to javno poduzeće pruža komunikacijski kanal svim zainteresiram za sudjelovanje u digitalnom svijetu.

Po njegovim riječima, osnovni preduvjet za digitalizaciju je postojanje “komunikacijskih autoputova”, odnosno infrastrukture.

– Zadaća HT Eroneta je osigurati infrastrukturu, a pored toga mi radimo i na razvijanju novih usluga, servisa i aplikacija kako bismo proširili portfolio usluga koje nudimo korisnicima – kazao je Kraljević.

Dodao je kako će do kraja godine u Bosni i Hercegovini konačno biti puštena u funkciju G4 mreža, čime će HT Eronet napraviti još jedan korak naprijed u svom poslovanju.