Home Društvo Marija Begić: ’12 mostarskih studenata na razmjeni na sveučilištima diljem Europe’

Marija Begić: ’12 mostarskih studenata na razmjeni na sveučilištima diljem Europe’

SHARE

Filozofski fakultet  Sveučilišta u Mostaru jedan je od najaktivnijih fakulteta mostarskog sveučilišta kad je u pitanju organizacija seminara za svoje studijske smjerove, također Filozofski fakultet tijekom akademske godine ugosti mnoge eminentne profesore kako iz BiH tako iz cijele regije.

Ni ovaj mjesec neće biti iznimka, tako u travnju Filozofski fakultet organizira brojne zanimljive događaje. O nadolazećim događajima ali i drugim studentskim temama za Pogled. ba govori glasnogovornica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Marija Begić.

Na koji način i koje događaje organizirate na Filozofskom fakultetu?

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru organiziramo različite događaje od seminara, tribina, radionica, znanstvenih konferencija, predavanja uglednih osoba iz kulture, obrazovanja, znanosti, politike, sporta…
Ovi događaji su važni kako za Filozofski fakultet i Sveučilište u Mostaru tako i za cijelu društvenu zajednicu, na ovaj način promičemo znanje koje se uvijek isplati, uz to promičemo fakultet, Sveučilište i cijelu Hercegovinu. Ovime se potiču tri misije fakulteta: obrazovna, koja je zasnovana na izvrsnosti koja je kroz nastavni i istraživački proces usredotočena na studente pripremajući ih za stručnjake u njihovim postojećim i budućim aktivnostima, znanstveno-istraživački rad koji osposobljava nove naraštaje istraživača i razvoj zajednice jer je Filozofski fakultet pokretač ukupnoga gospodarskoga, kulturnoga i društvenoga razvitka kako na području regije u kojoj djeluje, tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Proteklih dana održani su okrugli stol o temi „Europska integracija i zajednička budućnost“ u organizaciji Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta, Studij socijalnoga rada u suradnji s udrugom Mary’s Meals organizirao je tribinu „Društvene inicijative i njihova promidžba – primjer dobre prakse Mary’s Meals”, u sklopu Savjetovališta za studente održano je više radionica kroz koje se studentima pomaže kako će se lakše nositi sa stresom, kako se pripremiti za intervju za posao, kako napisati životopis i motivacijsko pismo, o tehnikama učenja.

Koliko su studenti zainteresirani za izvannastavne aktivnosti?

Studenti se rado odazivaju na okrugle stolove, tribine i aktivnosti koje organiziramo. Za njih je jako važno da čuju različita iskustva od naših gostiju, to će im pomoći kako za vrijeme studija tako i kasnije tijekom posla. Studenti su jako zainteresirani za izvannastavne aktivnosti što potvrđuje to da ih i oni sami organiziraju preko brojnih udruga koje aktivno djeluju na Filozofskom fakultetu. Većina studijskih smjerova ima i svoje udruge, njih deset trenutno aktivno djeluje, a u tijeku je i osnivanje Udruge jezika što znači da će svi studiji jezika djelovati pod jednom zajedničkom udrugom.
Kroz udruge studenti samoinicijativno, uz pomoć fakulteta ili suradnju s drugim udrugama, organiziraju razne aktivnosti, tako i Udruga studenata socijalnog rada Zamfis u suradnji sa studijem Socijalnog rada organizira tribinu povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.
Ove izvannastavne aktivnosti im puno koriste u učenju, u praksi, u stjecanju novih iskustava i poznanstava.

Koje događaje planirate organizirati u travnju?

Sutra, 5. travnja organizirat ćemo Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta gdje će se maturanti upoznati sa 17 različitih studija koji se izvode na našem fakultetu, svi se mogu kombinirati i na prediplomskom studiju postoji 77 studijskih skupina, a  na diplomskoj razini izvode se 83 različite studijske skupine.
Osim studija, svoj rad će predstaviti i Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i sve studentske udruge koje su u protekloj godini organizirale brojne tribine, kulturne i sportske događaje, sudjelovale u provedbi praktičnih dijelova nastave, a među ostalim koje su organizirale i humanitarne akcije i zauzimale se za studentska prava.
Maturanti će izravno moći komunicirali sa studentima i dobiti informacije o iskustvima studiranja na Filozofskom fakultetu, a upoznali su se i s izvannastavnim studentskim aktivnostima.
Završna smotra Sveučilišta u Mostaru održat će se u četvrtak, 7. travnja na Građevinskom fakultetu, na ovoj smotri će sudjelovati i Filozofski fakultet, gdje ćemo maturantima predstaviti naše studije.

Idu li studenti Filozofskog fakulteta u posjet drugim fakultetima u BiH ili u regiji?

Studenti s cijelog Sveučilišta pa i studenti našeg fakulteta za vikend su putovali u Orašje kako bi razmijenili iskustva i bolje se upoznali sa kolegama na Dislociranom studiju, a članovi Kluba studenata povijesti Flip Lastrić sudjelovali su na trećem Okruglom stolu studija povijesti Republike Hrvatske u Osijeku. Studenti psihologije imat će priliku sudjelovat na konferenciji u Rijeci, a odazivaju se i na Dane psihologije u Zadar i druge gradove. Studenti novinarstva sudjeluju na Hear.me seminaru studentskih radiopostaja Jugoistočne Europe, u okviru čega se dva puta godišnje održavaju ovi seminari na kojima se dogovara razmjena emisija, ideje i iskustva. Ne idu samo naši studenti na druge fakultete nego i nama na filozofski u posjet dolaze studenti iz regije, ali i šire. Tako je seminar studentskih radio postaja Hear.me ove godine održan u Mostaru gdje smo ugostili studente z Maribora, Ljubljane, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Splita, Podgorice i Skoplja.
Važna je i mobilnost studenata kada idu u druge države na razmjenu gdje provedu jedan ili dva semestra i na taj način upoznaju druge kulture i šire svoje znanje. U ovom ljetnom semestru čak je naših 12 studenata na razmjeni na Sveučilištima u Poitiersu, Grazu, Mariboru, Valenciji i Granadi, a četvero studenata iz Češke, Španjolske i Turske svoje obrazovanje proširuju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

A.M. Pogled. ba