Home Društvo Odobrena sredstva: Tri milijuna KM Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru

Odobrena sredstva: Tri milijuna KM Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru

SHARE

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, utvrđenih proračunom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva, u iznosu od 9.000.000 KM.

Na taj način je odobrena raspodjela tih sredstava zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, i to po tri milijuna KM Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Svrha je osiguravanje dostignute razine standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarne i tercijarne razine koje se pružaju pacijentima iz cijele Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač FBiH.

Sredstvima transfera će biti izmiren dio dospjelih obveza za nabavku lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i obnavljanje medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodne za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

Sredstva će biti isplaćivana kvartalno, po 1/4 odobrenog iznosa, a na osnovu zahtjeva korisnika. Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije u roku od 15 dana s korisnicima zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava, priopćeno je iz Vlade FBiH.