Home Zanimljivosti FOTO: HGSS Čitluk- Međugorje: S jednim nosilima spasili 200 ljudi!

FOTO: HGSS Čitluk- Međugorje: S jednim nosilima spasili 200 ljudi!

SHARE
 – U ovim jedinim nosilima koje imamo do sada smo spasili oko 200 ljudi, uglavnom stranih hodočasnika- kaže nam Žarko Pehar, voditelj Hercegovačke gorske službe spašavanja Čitluk- Međugorje, koja trenutačno broji 44 člana, među kojima je aktivno već godinu dana i najmlađi od ukupno više od 500 spasioca GSS-a BiH- srednjoškolac Nikola Pekić (18).
I upravo oni koji su bili na tim nosilima znaju tko su najbolji među nama. Tko je brži, bolji i jači, jednostavno humaniji ili ljudskiji. Spoznali su da je lako biti dobar, a teško vrijedan. Znaju što znači pružena ruka u najtežim trenucima, a oni koji su doslovno bili na vagi između života i smrti, svjedoče i o tome da čovjek može umrijeti bez straha samo kad ga za ruku drži- čovjek, pa taman to bio i potpuni stranac. U takvim trenucima vlastitog ambisa, unesrećeni su u ovim spasiocima vidjeli jedinu svjetlost. Opisivali su to stanje svijesti kao izlazak iz mračnog tunela i za to bili spremni dati sve na ovom svijetu. No, nažalost, svako takvo izvanredno čudesno prosvjetljenje prati i isto tako intezivno čudo zaborava. To je i razumljivo, ljudski je, isuviše ljudski. Jer, čim se vrate u vlastiti realnost, u vlastitu ‘sigurno zonu’, u vlastito jato, sposiocima iz velike zahvalnosti nude onoliko koliko im život valjda u svakodnevnici i vrijedi, od 20 do 50 eura. Tako, ali baš od srca, kao da otkupljuju netom im ponovno darovani život.
Zašto ih trebamo? 
Po tom iskustvu, na prste ruku se mogu nabrojati i oni iz čitlučkog kraja, koje zbog Međugorja godišnje posjeti milijun hodočasnika, što iznad svega cijene život Barem bi se to tako moglo zaključiti prema nemarnom odnosu koji imaju prema onima koji su se spremni puno toga odreći da bi pomogli onima koji su u po život opasnoj nevolji, i to sve volonterski. Takvim iskrenim pristupom spašavaju i ostale općinske službe, kojima bi to trebala biti dužnost, i to ne samo građanska.
Doista, kako smo se i sami mogli uvjeriti u skromnom sjedištu ove postaje, nekadašnjoj svlačionici nogometaša Brotnja, ljudska je nevolja ono protiv čega se svakodnevno bori ova sjajna predstava humanosti koja prelazi okvire jedne lokalne zajednice. U posljednjih pet godina, otkako su, nakon Mostara, postali druga ‘ćelija’ od ukupno 14. spasilačkih postaja, koliko ih trenutačno broji GSS BiH, njihovu pomoć su osjetili, uz ostale, i stanovnici poplavljenih dobojskih i posavskih ravnica, ali i Mostarci koje je 2012. zahvatila nezapamćena snježna mećava.
Talijanski svećenik s polomljenom koljenom na brdu Križevac, kojega su članovi HGSS-a Čitluk- Međugorje prošlog vikenda po vremenskoj ‘neveri’ pronašli, pružili prvu pomoć i donijeli na sigurno, danas vjeruje ljudima koje je vidio na djelu, a u riječi se više posve ne uzda ni gotovo istodobno spašena izgubljena hodočasnica iz Hrvatske– kažu Međugorčani za Pogled.ba, podsjećajući da su prethodno nesebični pripadnici ove postaje, također po  nevremenu, i uz pomoć policije, na Brdu ukazanja tražili i pronašli večer ranije nestalog 33- godišnjeg mještanina sela Vid pored Metkovića, kojemu je prijetila opasnost od hipotermije jer je bio nezaštićen i izložen ozbiljnom pothlađivanju. Iako im je nekoliko sati bježao i skrivao se po ne baš pristupačnom terenu, u posljednji su trenutak osujetili njegov očajni naum da si oduzme život. Prethodno je napisao oproštajno pismo i ostavio ga u vozilu koje je parkirao kod Župnog ureda. U pismu je, naime, naveo svoje suicidalne nakane koje su navodno proistekle iz kockarske ovisnosti.
Kako pomoći spasiocima?
Barem sto puta godišnje stavljaju sebe u rizične situacije, trošeći svoje slobodno vrijeme i novac, a sve kako bi pomogli onima kojima je u tom trenutku, bilo da je noć ili dan, pomoć bila najpotrebnija. Sada je naša pomoć njima potrebna. Pored nedostatka osnovne opreme, koji su do sada sami kupovali, radi se o tome da im je jedino vozilo koje imaju tijekom zadnje intervencije, prilikom transporta ljudi u zone potrage, nepopravljivo oštećeno. To znači da im je onemogućeno njihovo daljnje djelovanje, od izlazaka na teren, transporta unesrećenih, vježbe i sve ostale aktivnosti kojima se bavi jedna postaja Gorske službe spašavanja. Trenutačno s osobnim vozilima idu u akcije spašavanja.
Nažalost, od nadležnih institucija se nitko nije ponudio za konkretnu pomoć ovoj hvale vrijednoj službi, koja sigurno zaslužuje jedan od boljih tretmana kako u našoj općini, tako i u Federacije BiH. – navode Čitlučani, pozivajući sve humane donatore i one koji to tek namjeravaju postati.
Svi koji žele darovati HGSS Čitluk-Međugorje za nabavku novog vozila ili opreme, te na taj način pomoći u radu njihove postaje, to mogu učiniti izravnom donacijom ili uplatom na:
Žiro račun broj: 306 000 2765 442810 
Otvoren kod ADDIKO BANKE
Za uplate iz inozemstva IBAN : BA393060002765446884, 
SWIFT: HAABBA22
Robert Soldo/Pogled.ba

Pomoćnica voditelja Marijana Marinčić i Nikolin brat Josip Pekić za vrijeme vježbe