Home Crna kronika UHIĆENA DOKTORICA NIKOLINA BALABAN: Zdravim pacijentima „dijagnosticirala“ karcinom, a oboljelim od raka...

UHIĆENA DOKTORICA NIKOLINA BALABAN: Zdravim pacijentima „dijagnosticirala“ karcinom, a oboljelim od raka govorila da imaju upalu

SHARE

Doktorica Nikolina Balaban, bivša šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, uhapšena je danas pod sumnjom za nesavjestan rad u službi.

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK uhapsili su jutros u 9.30 sati osobu B. N. (1972.). Slobode je lišena zbog postojanja osnove sumnje da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi. Uhapšena je odmah predata na postupanje Kantonalnom tužilaštvu USK – potvrdila je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

 

Kako je Faktor ranije objavio, Kantonalno tužilaštvo USK otvorilo je istragu protiv doktorice Balaban prije više od mjesec dana na temelju revidiranih patohistoloških nalaza desetak pacijenata kojima je utvrđeno da im je pomenuta doktorica postavila pogrešne dijagnoze. Umjesto benignih, dr. Balaban je tim pacijentima dijagnosticirala maligne bolesti, i obrnuto.

 

– Kantonalno tužilaštvo USK dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ FBiH ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca – rekla je tada portparol Tužilaštva USK Jasmina Husić.

 

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban zaposlila se početkom septembra prošle godine. Ovo su neki od slučajeva u kojima je dr. Nikolina Balaban postavila pogrešne dijagnoze:

 

Pacijentici R. Dž. (23) iz Sanskog Mosta nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban 7. septembra 2016. dijagnosticirala je karcinom dojke. Revizijom nalaza u Bihaću i Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena;

 

Pacijentu Ž.I. (56) iz Cazina dr. Balaban je 15.11.2016. dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon revizije nalaza, utvrđeno je da pacijent ima karcinom želuca;

 

Jasminki Smlatić (47) iz Cazina odstranjen je ožiljak sa dojke, nakon čega joj je doktorica Balaban 24.11.2016. u nalazu napisala da ima karcinom dojke. Pacijentica je već bila spremna za hirurško odstranjivanje dojke kada je stigla revizija nalaza iz privatne zdravstvene ustanove – u uzorcima koji su poslati na analizu nađeno je samo ožiljno masno tkivo.

 

Armini Rekić (32) iz Bihaća urađena je radikalna histerektomija – odstranjeni su joj maternica, jajnici i okolni limfni čvorovi, na temelju dijagnoze invazivni karcinom maternice koju je postavila Balaban. Revidirani patohistološki nalaz iz Sarajeva pokazao je da pomenuta pacijentica uopće nije imala karcinom.

 

Nikolina Balaban do sada se nije javno oglašavala u vezi sa teškim optužbama na račun njenog rada.