Home Društvo EUROPSKA UNIJA POPUŠTA Privremeno obustavljene stroge kontrole na granicama

EUROPSKA UNIJA POPUŠTA Privremeno obustavljene stroge kontrole na granicama

SHARE

Dan nakon što je na snagu stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Europske unije, oglasilo se Ravnateljstvo policije RH.

“Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije”, priopćili su iz Ravnateljstva policije, prenosi Index.

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.