Home Gospodarstvo VIDEO Slika BiH: Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji

VIDEO Slika BiH: Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji

SHARE

Socijalna slika Bosne i Hercegovine sve više zabrinjava. Podaci pokazuju da u našoj zemlji žive dvije kategorije – oni sa višemilijunskim iznosima i oni bez ikakvih primanja. Jedan od prvih koraka koje država treba poduzeti je usvajanje strategije održivog razvoja, ali još nije formirano ni tijelo koje bi se time bavilo.

Rastu bankovni računi. Više je od 500 milijunaša u našoj zemlji. Zato vrijeme raste i red pred narodnim kuhinjama.

Kako kaže Sandra Zaimović, voditeljica socijalnih projekata u Kruhu sv. Ante, to su najčešće starije osobe, ali ima i mladih obitelji, te nezaposlenih koje se nalaze u teškoj životnoj situaciji.

Bogati postaju bogatiji, a siromašni – pa, upravo suprotno. Slika je to bh. društva koju pokazuju podaci Svjetske banke. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji prošle godine iznosila je više od 25 posto. I dok se sve zemlje Zapadnog Balkana uspješno bore sa siromaštvom, Bosna i Hercegovina stagnira, kaže Sandra Hlivjak, ekonomist Svjetske banke za BiH.

Glavni uzork – nezaposlenost, glavna kočnica – politika. Prije dvije godine prihvatili smo UN-ovu Agendu za održivi razvoj, a sa njom i 17 ciljeva koje moramo ispuniti do 2030. godine. Prvi korak bilo bi usvajanje strategije održivog razvoja na državnom nivou s konkretnim planovima za nova radna mjesta. Ali jedva da smo i počeli, javlja Federalna.ba.

”Predsjedništvo jeste na početku godine zadužilo Vijeće ministara da odredi i u saradnji sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali su to, nažalost, stvari koje ne privlače dovoljnu pažnju” , tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Iz Vijeća ministara BiH kratko poručuju: ”Za realizaciju Zaključka Vijeće ministara BiH je zadužilo Direkciju za ekonomsko planiranje”.

Da sve ide sporo, potvrdili su  iz Direkcije za ekonomsko planiranje u BiH. Kažu, Vijeće ministara BiH tek ih je obavijestilo o cijelom procesu te je rano za postavljanje vremenskih odrednica. Iz opozicije oštre reakcije – kažu, učinjeno je premalo.

”Vrlo rado bismo razmatrali različite državne strategija pa i ovu, ali Vijeće ministara BiH nikako da uradi domaću zadaću”, poručuje SDP-ov Saša Magazinović.

Zbog loših đaka i stalnih političkih tenzija našu zemlju redovno zaobilaze strani investitori. Čini se da položaj bh. građana i borba protiv nezaposlenosti sve češće pada u drugi plan. A dok se politika ne dogovori, slike redova pred narodnim kuhinjama ostat će svakodnevnica.