Home Život Ovako žive Todorićevi, a nekad su tu živjeli plemići i veliki umjetnici

Ovako žive Todorićevi, a nekad su tu živjeli plemići i veliki umjetnici

SHARE

Rezidencija pod Sljemenom, Kulmerovi dvori dom je obitelji Todorić. Palača je dosljedno uređena u stilu 18. stoljeća, a prekrasan pogled na Zagreb stanari imaju čak i dok se brčkaju u bazenu.

Prema imanju koje se prostire na 55.000 četvornih metara Ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje.

Zemljište je Ivica Todorić kupio još 1999. godine no tek kad je završio sudski spor oko zemljišta i kad su se pribavile sve dozvole krenulo se u uređenje. A u njega je uloženo oko 2,7 milijuna eura.

Koliko je platio zemljište, ne zna se. Rekonstrukciju plemićkog dvorca radio je poznati zagrebački arhitekt i sveučilišni profesor Branko Kincl. Projekt je vodila tvrtka Tehnika. Zadnji vlasnik imanja bio je Ferdinand grof Kulmer, a zdanje je porušeno do temelja u podmetnutom požaru potkraj Drugog svjetskog rata.  Nakon toga, na mjestu nekad velebne rezidencije s renesansnim pročeljem ostale su samo hrpe kamenja. Todorić je obnovio i 70 hektara zapuštenog zemljišta u okolici dvorca, koje je pretvoreno u park.

Cigle s originalnim Kulmerovim žigom

Glavna stambena palača, u kojoj na prvom katu živi Todorić s obitelji, ima dvije tisuće četvornih metara na tri etaže, a tu su i zgrade s dodatnim stanovima. U njih se smještaju poslovni partneri i gosti obitelji. Interijer nije odveć kićen ni pretrpan, ali je dosljedno uređen u stilu 18. stoljeća. Dio namještaja kupljen je u Hrvatskoj, a dio u inozemstvu. U podrumskom dijelu nalazi se i vinski podrum izgrađen ciglama, kojim dominira dugačak, masivni stol, a lijevo je smješten šank. Na zidovima su izloženi lovački trofeji što nije čudno obzirom da je glava obitelji Ivica Todorić strastveni lovac, donosi reportažu s prekrasnog Todorićevog imanja 24 sata.