Home Crna kronika ”Poslovi sa strancima” u Hercegovini: Za vraćanje putovnice traženo 20.000 eura

”Poslovi sa strancima” u Hercegovini: Za vraćanje putovnice traženo 20.000 eura

SHARE

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, prvi svjedok Optužbe je rekao da je nakon informacija da je stranom državljanu oduzeta putovnica bez potvrde započeta istraga tijekom koje su prikupljeni dokazi protiv optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića.

Službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dragan Koledin je ispričao da se o postojanju sumnje o počinjenu djela došlo nakon anonimne prijave Službe za poslove sa strancima, te službenih zabilješki. SIPA je, prema riječima svjedoka, najprije poduzela određene radnje koje su podrazumijevale obilazak terena i saslušanja određenih osoba, nakon čega se tražila suglasnost Tužiteljstva BiH za provođenjem posebnih istražnih radnji.

Tako je, prema iskazu svjedoka, najprije saslušan strani državljanin koji je ranije imao prekršaj i osoba koja je bila prevodilac.

„Stranom državljaninu je Josip oduzeo putovnicu bez ikakve potvrde, što proizilazi iz njegove izjave, nakon čega mu je rečeno da treba dati 20.000 eura. Taj iznos je najprije bio veći, mislim 30.000 eura, ali kada su se uključile Vlatka i Ana rekle su stranom državljaninu da će njih dvije dogovoriti da mu se vrati putovnica za 20.000 eura“, naveo je svjedok, te dodao da iz izjave stranca proizilazi kako mu je Josip govorio da ima saznanja da je krijumčario zlato i srebro, te mu govorio da će biti protjeran iz države na period od pet godina i da će biti smješten u Imigracijski centar.

Po pribavljanju naredbi, nastavio je svjedok, krenulo se sa realizacijom posebnih istražnih radnji, te je uključen prikriveni istražitelj koji je Vlatki Puljić dao iznos od 2.500 konvertibilnih maraka na području Međugorja, uz obećanje da će dobiti dio novca kao garanciju dok ne vidi dokaz putovnicu.

„Prvi iznos koji je predat je bio kao neka kapara. Vlatka je trebala dobiti još 2.500 KM, ali je na benzinskoj pumpi na ulazu u Mostar vratila pare prikrivenom istražitelju i rekla: ‘Kad bude sve, onda ćemo pričati’. Na osnovu naših analiza Vlatka i Ana nisu donosile odluke, već su se o svemu konzultirale sa Josipom, a on sa Borisom“, pojasnio je svjedok.

Nova simulirana predaja novca, kako je rekao svjedok, trebala se dogoditi u hotelu Ero u Mostar, a iz presretnutih razgovora proizilazi da je Josip rekao Ani kako će „biti negdje vani i da nema potrebe da ulazi unutra”. Pred samu realizaciju, rekao je svjedok, taj sastanak je otkazan.

„Josip zove Vlatku i kaže joj da ide odmah i da se zahvali tim ljudima. Poslije toga su otišli pred Borisovu zgradu, ali ne znam o čemu su razgovarali“, kaže svjedok, te pojasnio da je bilo tajnog praćenja osoba i da je sve rađeno po sudskim naredbama.

Optužnica šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH Borisa Kordića, inspektora u mostarskom Terenskom uredu iste Službe Josipa Kvesića, te direktoricu firme “Vlamon” d.o.o. Čitluk Vlatku Puljić, tereti da su kao organizirana grupa zloupotrijebili položaj, te prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine. Sa njima je bila optužena i Ana Miličević, ali je ranije osuđena po sporazumu na uvjetnu kaznu.

Svjedok kaže i da je u službene prostorije kasnije samoincijativno pristupila talijanska državljanka koja je prijavila Borisa Kordića i Josipa Kvesića da od njih trpi „određenu vrstu prijetnji“, te da žele određene objekte organizacije koja se bavila humanitarnim radom u kojoj je radila, za neke svoje projekte. Kasnije je, prema riječima svjedoka, postignut dogovor o zakupu objekata koji su stranci koristili u mjestu Bijakovići i koji se tim dokumentom izdaju firmi „Vlamon“. Organiziran je bio i simulirani potpis tog ugovora, kojeg ispred „Vlamona“ potpisuje Vlatka Puljić.

Na pitanje Kordićevog branitelja Ragiba Hadžića da li svjedok zna, ako je preslušavao razgovore, da je optuženom nuđeno preuzimanje jednog od objekata, ali da je ovaj to odbio, svjedok je rekao da se ne sjeća. Potvrdio da nije provjeravana vjerodostojnost određenih svjedoka koju su prijavili optužene.

Branitelj Hadžić je na kraju prigovorio na iskaz ovog svjedoka, smatrajući ga nepotrebnim i suvišnim zbog iznošenja vlastitih ocjena. Nastavak suđenja je zakazan za 24. travanj, prenosi BIRN.