Home Društvo U BiH već godinu dana nema važnih lijekova za liječenje mentalnih poremećaja

U BiH već godinu dana nema važnih lijekova za liječenje mentalnih poremećaja

SHARE

U ljekarnama širom BiH već mjesecima vlada nestašica pojedinih lijekova kojima se liječe razni mentalni poremećaji. Liječnici propisuju zamjenske terapije.

Kako su za Klix.ba rekli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, litijevog karbonata u tabletama od 300 miligrama kao i lijekova Moditen, tableta i otopine za injekciju, nema već godinu dana.

“Moditen očekujemo uskoro na tržištu, tako nam je najavio proizvođač. Za litij-karbonat nemamo jasne informacije”, rekla je Biljana Tubić iz Agencije.

Litij-karbonat je antipsihotik koji se koristi za liječenje manije ili manično-depresivne psihoze te prevenciju ponovne pojave epizoda depresije. Ponekad se koristi i za liječenje drugih poremećaja ponašanja.

Moditen se koristi kao dodatak kratkotrajnom liječenju anksioznosti, teškog psihomotornog nemira, uzbuđenosti, nasilnog ili opasnog impulzivnog ponašanja, u šizofreniji za liječenje simptoma i sprečavanje relapsa, u drugim psihozama, osobito paranoidnim, u maniji i hipomaniji.

Liječnici sada propisuju zamjenske lijekove te savjetuju pacijentima da se obvezno konzultiraju s liječnicima specijalistima prije nego kupe zamjensku terapiju. Ukoliko na vrijeme ne uzmu svoju terapiju, stanje im se može pogoršati, a kod pojedinih dijagnoza pojačati agresivnost.