Home Gospodarstvo Banke nagovaraju zadužene, ali kreditno sposobne građane da dignu još koji kredit

Banke nagovaraju zadužene, ali kreditno sposobne građane da dignu još koji kredit

SHARE

Građani BiH odavno žive na kredit. Gotovo 700.000 ih ima barem jedan ili čak dva kredita. Većinu podignutih kredita, čak 70 posto, troše na puko preživljavanje. I tako, iz godine u godinu, sve više raste zaduženost građana. I tu agonija ne prestaje jer banke prakticiraju dužnicima davati kredit na kredit kako bi vratili postojeći, čime ih još više guraju u financijsku bezizlaznost.

“Kopaju” po arhivama

Banke u BiH sve više “vuku za rukav” građane koji su već zaduženi, ali su još iole sposobni podići još koji kredit. “Gotovo svaki dan me zovu iz banke i nude mi neki kredit. Ne znam više kako im objasniti da ne želim kredit jer već otplaćujem jedan i stvarno ne želim drugi. Oni su već odredili iznos koji bi ja trebao uzeti, ukalkulirali ‘prebijanje’ postojećeg kredita, moje je, dakle, samo doći i staviti svoj potpis.

Nije mi jasno što se događa. Istina je da postojeći kredit uredno otplaćujem, ali imam minimalnu plaću, pa zar su toliko očajni da su im i oni kojima je plaća 400 KM zanimljivi za kreditiranje”, ispričao nam je jedan sugrađanin koji već mjesecima službenicima banke objašnjava kako ne želi uzeti novi kredit. Bankari idu dotle da već sami “izračunaju” koliko je nekom od njihovih klijenata potrebno novca. Potom najčešće SMS porukom obavijeste klijenta da je njegov kredit spreman. To pokazuje kako banke očigledno imaju višak novca koji nemaju kome dati.