Home Gospodarstvo Jaja za Uskrs oko 30 feninga, police trgovina i tržnice pune, ali...

Jaja za Uskrs oko 30 feninga, police trgovina i tržnice pune, ali na farmama nestašica

SHARE

Blagdan Uskrsa ove će godine katolici i pravoslavci slaviti isti dan, 16. travnja. Priprema i običaji su slični, a ključna namirnica su jaja. Tradicija su bojenje jaja i izrada uskrsnih pisanica.

Obišli smo trgovine, tržnice, te razgovarali s djelatnicima farme koka u Tomislavgradu. Zanimalo nas je jesu li građani kupili jaja za blagdan, rastu li cijene te prijeti li nestašica.

Kupnja u zadnji tren

– Već traje prodaja jaja za one koji su ih ranije naručili. Najveća kupnja očekuje se u ovih nekoliko dana do Uskrsa, a posebno na Veliki petak kada je potražnja najveća, rekla nam je prodavačica na mostarskoj tržnici.

– Kućanice najčešće kupuju dvije table jaja, otprilike 60 komada. Jednu tablu za bojenje, a drugu za kolače i ostale potrebe, ispričala je. – U tijeku su akcije i osigurali smo dovoljan broj jaja, rekla nam je prodavačica u jednoj mostarskoj trgovini. Dok su trgovine opskrbljene, na farmama koka količine su sve veći problem. – Budući da se prije Uskrsa ne kupuje puno jaja, pripremimo se.

Rok trajanja je oko mjesec dana, stoga jaja stara dva tjedna možemo plasirati za Uskrs, navode iz farme koka u Tomislavgradu. No, ove godine ni takva priprema vjerojatno neće biti dovoljna. – Kada je Uskrs u pitanju, nestašica jaja se podrazumijeva. Ove godine situacija je alarmantnija jer su jaja tražena i tijekom godine, a ne samo pred blagdane, ističu s farme. – Očekujemo veliku gužvu jer se druga farma s koje nam dolaze jaja nalazi u Ljubinju gdje uglavnom žive pravoslavci koji ove godine na isti dan slave Uskrs kao i katolici, dodali su. Na tržnici u Mostaru najviše se traže bijela jaja.