Home Društvo Među oduzetomi blokiranom imovinom u FBiH i BMW X6

Među oduzetomi blokiranom imovinom u FBiH i BMW X6

SHARE

Regionalna konferencija “Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom ” počela je jučer u organizaciji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom pod motom “Kriminal se ne isplati”

Cilj konferencije je uspostavljanje dobre suradnje s agencijama i tijelima u regiji koja upravljaju imovinom. Ravnatelj Agencije K. Kapo pojasnio je da postoje dvije vrste oduzimanja imovine, a to su mjere blokade i mjere oduzimanja. Od početka primjene Zakona, više od godinu dana, sudovi su donijeli rješenja o blokiranju i oduzimanju imovine u vrijednosti od 25 mil. KM, a radi se o nepokretnoj imovini, dionicama, motornim vozilima.

Kapo je kazao da je trenutno dosta imovine koja je privremeno oduzeta i postupci u sudovima su u tijeku, a uloga Agencije je i da očuva vrijednost te imovine do konačnih odluka sudova. “Imamo trajno oduzete dionice koje vodi županijski sud u Sarajevu i mi smo u fazi prodaje tih dionica, a sredstva koja se dobiju od prodaje bit će u proračunu Federacije”, istaknuo je Kapo.

Također postoji i jedna presuda županijskoga suda u Tuzli, radi se o građevinskom materijalu i alatima i u fazi je preuzimanje te imovine, a u skladištu Agencije je trenutno jedno motorno vozilo BMW X6 koje je privremeno oduzeto po rješenju županijskoga suda u Sarajevu. Po odlukama sudova o oduzimanju ili blokiranju imovine u FBiH se vodi 30 predmeta, a tužiteljstvo u Sarajevu prednjači, kazao je Kapo.