Home Društvo Roditelji u strahu da im djeca neće moći ići u školu zbog...

Roditelji u strahu da im djeca neće moći ići u školu zbog režima na granici BiH i RH

SHARE

Vijest o tome kako će stanovnici Neuma zajedno s načelnikom općine Živkom Matuškom blokirati granične prijelaze, ukoliko se ne riješi problem prelaska Neumljana preko granice i prometnih gužvi koje se stvaraju zbog novog režima na granici dvije zemlje, jučer je obišla cijelu regiju. I dok iz Hrvatske stižu informacije kako Matuško i njegovi suradnici nemaju nikakve ovlasti po ovome pitanju te ne mogu uticati na granične procedure koje je odredila Europska unija prema BiH stanovnici Neuma su i više nego zabrinuti zbog aktualnog stanja, piše Večernji list BiH. Najviše brige su pokazali za probleme s kojima se mogu suočiti njihova djeca koja moraju preći granicu kako bi došli do škola koje pohađaju.

– Veliko je pitanje hoće li djeca stizati u školu na vrijeme zbog novih procedura na granici koje uvode. Sve ovo bi moglo značajno uticati na proces njihovog obrazovanja. Samo se možemo nadati kako će odgovorni naći rješenje za ovu situaciju i osigurati uvjete u kojima barem djeca neće trpjeti zbog procedura koje je netko donio – ističu naši sugovornici. Jučer smo pokušali dobiti i komentar načelnika Matuška, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

On je u otvorenom pismu institucijema u BiH rekao kako je situacija u Neumu pogoršana zbog otežanog prelaska granice i kako se u općini stvaraju veliki prometni čepovi zbog kojih ni vatrogasci ni hitna pomoć ne mogu izaći na intervencije. Izrazio je bojazan kako će ovakva situacija u konačnici imati tragične posljedice te je pozvao odgovorne da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem te riješe probleme koji su nastali u Neumu. Državne institucije još uvijek se nisu očitovale oko ovoga pitanja. I to pokazuje koliko im je stalo do Neuma i stanja u toj općini.