Home Kultura Članice Udruge “Eko srce” čuvaju tradicionalni način bojenja jaja

Članice Udruge “Eko srce” čuvaju tradicionalni način bojenja jaja

SHARE

Iako su Udrugu “Eko srce Gromiljak” osnovale najprije radi potrebe očuvanja okoliša od zagađivača u Gromiljaku, dijelu općine Kiseljak u kojem djeluju, članice ove Udruge kao jedan od ciljeva sebi su postavile i očuvanje kulture i tradicije Hrvata ovog područja. Bojenje uskrsnih jaja svakako je dio tradicije, a kako bi sačuvali način ukrašavanja koji polako nestaje i ustupa mjesto umjetnom šarenilu neprirodnih boja, članice spomenute Udruge odlučile su se zajednički djelovati.

Sve iz prirode

Tako su ove godine po prvi put zajedno ukrašavale jaja. Isključivo domaća jaja bojali su lukovinom, šarali voskom i travama. Sve iz prirode, a domaćica ovom druženju bila je Seka Tolo iz naselja Lug.

– Vrlo sam rado ugostila članice Udruge kojoj i sama pripadam. Lijepo nam je, družimo se, ukrašavamo jaja kako su to radile i naše majke i bake. Ovo jest prvo, ali imat ćemo mi još ovakvih druženja, kaže Seka Tolo.

Kako će sličnih “sijela” biti još potvrdila nam je i Mirjana Barbić, predsjednica Udruge, i to ne samo pred Uskrs. -Planiramo slično okupljanje napraviti i uoči svijećnice, a radit ćemo svijeće od prirodnog voska kojih danas nema.

Uz pomalo zapostavljena druženja na ovaj način čuvamo i običaje našeg naroda, kazala nam je Barbićeva. Članice Udruge “Eko srce Gromiljak” okupljene na zajedničkom ukrašavanju uskrsnih jaja, iscrtavajući motive po jajima, prisjetile su se i nekadašnjih vremena u kojima su, kažu, ljudi s puno manje materijalog bili puno sretniji.

Iščekivanje blagdana

Danas kada im je sve dostupno kao da nešto nedostaje kako bi radost iščekivanja blagdana bila potpuna.

Možda je to upravo vlastiti trud i umijeće priprema za kojeg mnogi zbog brzog načina života, nemaju vremena. Članice Udruge iz Gromiljaka pozvale su stoga sve žene i domaćice da pronađu vremena posvetiti se blagdanskim običajima čiji je sastavni dio i druženjenje te jačanje zajedništva.