Home Gospodarstvo U iduće tri godine plaće u HNŽ-u povećati za 200 maraka

U iduće tri godine plaće u HNŽ-u povećati za 200 maraka

SHARE

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji odredile su prioritete i ciljeve do 2020. godine, piše Večernji list BiH. Dokument “Strategija razvoja HNŽ-a od 2017. do 2020. godine” dao je jasne smjernice u kojem bi smjeru razvoj trebao ići iduće tri godine. Ono što je na prvom mjestu je povećanje BDP-a s 1,888.180 KM na 2,126.397 maraka.

Zahtjevni ciljevi

Vlada Nevenka Hercega postavila je za cilj i povećanje prosječne neto plaće s 890 maraka na 1100 maraka do 2020. godine, ali i podizanje ukupne isplate za investicije s 867,900.000 na milijardu maraka. Napori će biti usmjereni i na povećanje broja zaposlenih, a njihov broj bi s 48.660 trebao doći do 55.000. Sve prije navedeno su primarni ciljevi aktualne vlasti u spomenutoj županiji. Osim toga, strategija je postavila i niz drugih ciljeva, a na drugom mjestu su oni kojima bi se trebala povećati kvaliteta života građana. Trenutačno je zdravstvenim osiguranjem u županiji obuhvaćeno 85,96 posto stanovništva, a do 2020. godine 95 posto stanovnika trebalo bi imati zdravstveno osiguranje. Predviđeno je da broj učenika ostane isti, što je također izazov s obzirom na iseljavanje i sve manji broj djece u školama. U povećanju kvalitete života je i stavka povećanja broja liječnika. Trenutačno ih je troje na 1000 stanovnika, a cilj je da ih do 2020. godine bude šest na 1000 stanovnika. Socijalni transferi po glavi stanovnika iznose 38,44, a predviđeno je da 2020. godine budu 42. Vlada je odredila i kako bi do 2020. godine trebalo doći i do bolje zaštite okoliša. Udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije trebao bi biti udvostručen, ukupna potrošnja električne energije trebala bi se smanjiti za više od 20 posto, povećat će se odlaganje otpada na sanitarne deponije, dok bi trebalo doći i do manje potrošnje vode, odnosno posebna skrb će se voditi o tome kako se troši pitku vodu.

Jači angažman

Aktualna vlast je svjesna kako je riječ o ciljevima za koje će se trebati potruditi više nego što je to bio slučaj s ranijim vladama, ali Herceg i njegov tim sigurni su kako se ovi brojevi mogu ostvariti ako institucije budu radile u punom kapacitetu i ako ne bude opstrukcija u predviđenim procesima.

Naši sugovornici poručuju kako se već osjete pozitivni pomaci u županiji, kako će zakoni koji su u pripremi značajno poboljšati status određenih kategorija stanovništva te kako Vlada i dalje radi na poboljšanju prihodovne strane županijskog proračuna kako bi mogla financirati nove obveze.